Kultura

Nedim Frljak promovira knjigu “Stihovi jedne mladosti”

U četvrtak 26.1. u 17i30 u KICK-u Omladinskom centru Kakanj, Gradska biblioteka organizuje promociju knjige i mini koncert „Stihovi jedne mladosti“ autora Nedima Frljka.

To je bio povod da Nedima F. ugostimo u studio Radio Kaknja.

O piscu:

Nedim Frljak rođen je u Kaknju 23.12.1967. godine. Po zanimanju je diplomirani inženjer mašinstva. Osim profesije zadovoljstvo pronalazi u pisanju kratkih priča i muzici, odnosno u komponovanju. Do sada je objavio jednu knjigu pod naslovom „Razgovori s ocem (2020).

Nedim F.: Srdačno pozdravljam sve slušaoce našeg Radio Kaknja, sve Kakanjce i naravno Vas zaposlene ovdje u radio stanici.

Nadam se da znate da sam sentimentalno vezan za dane nastajanja Radio Kaknja i da ima i nekog mog pionirskog doprinosa u radu radija i njegovom odrastanju u ovakvu veliku instituciju.

Prije svega ovdje sam zato što Radio Kakanj uvijek ima sluha za umjetničku promociju naših građana, Kakanjaca, pa sam zbog toga i ja danas ovdje.

Kao što već znate, promocija moje knjige pod naslovom „Stihovi jedne mladosti“ će se održati sutra u četvrtak 26.01.2023. godine u prostorijama centra „Kick“ u Domu kulture. Tekstovi pjesama unutar knjige su nastajali u dugom vremenskom periodu od 1997. pa sve do danas.

PROČITAJTE I:   Učenici MSŠ Bugojno autori brošure: "Priče iz sehare mladih" - Bug.ba

O čemu govore i kad i kako su nastajale Vaše pjesme koje ste objavili u ovoj knjizi?

Nedim F.: Pa da vam kažem, pjesme su izraz trenutka u kojem su nastale. Ima ljubavnih a bogami i tekstova koji opisuju neki društveni ili ratni trenutak.

Naravno, nisam sve svoje pjesme ugradio u ovu knjigu. Neke pjesme su možda i previše intimne ili s druge strane, neke po meni nisu imale vrijednost ili ne zaslužuju da budu objavljene.

Uglavnom objavljene su one koje po svim mojim kriterijima i normama zaslužuju da budu pročitane i poslušane od strane drugih ljudi. Većina ovih pjesama je uglazbljena, tako da je prilog knjizi i CD sa 19 snimljenih pjesama.

Na veliku sreću, spašeni su i neki snimci koji su nastali davne 1997. godine na tonskoj probi moje grupe „Casablanca“ tako da sam i njih ugradio u CD.

Ukratko opisano, ovo izdanje, knjiga i CD,  predstavljaju jedan audio-vizuelni projekat pa ću sutra na promociji neke pjesme otpjevati umjesto da ih govorim, jer govorenje ovih pjesama je samo pola njihovog doživljaja.

Znači sutra na promociji predviđen je i jedan mini koncert.

PROČITAJTE I:   Učenici MSŠ Bugojno autori brošure: "Priče iz sehare mladih" - Bug.ba

Kome želite da se zahvalite?

Nedim F.: Želim da se prije svega zahvalim porodici, supruzi Sejdi što ima strpljenja za moj rad i sinovima…  Farisu koji mi i muzički pomaže – odsvirao je većinu solo dionica na ovom CDu. A sinu Adinu zahvaljujem na pomoći, jer je zaslužan za tehničku obradu ovog materijala.

Želim takođe da se zahvalim Recenzentu: Profesoru Armenu Škobalju, Lektoru: Profesorici Azri Fejzić i promotoru koji će sutra predstaviti knjigu: Profesoru Željku Grahovcu.

Želio bih još da se zahvalim onima koji su mi pomogli da ova knjiga bude objavljana –  Direktoru biblioteke Senadu Čišiji i rođaku Zijadu Frljku.

I na kraju ono što sam u predgovoru knjige i napisao. Želio bih da se zahvalim svim kaknjskim i zeničkim muzičarima na divnom druženju u proteklih, pa slobodno mogu reći blizu 50 godina. Ova knjiga je posvećena njima.

I eto, šta još da kažem nego da Vas sve srdačno pozovem u četvrtak (26.1.2023.g.) na promociju u prostorije KICK – Omladinskog centra u 17:30.

Snimak razgovora poslušajte u nastavku…

 Izvor: radiokakanj.co.ba

Zadnje objavljeno