BiH

Nedim Sladić prognozira kakvo nas vrijeme očekuje početkom novembra

Ukoliko ste obraćali pažnju na meteorološka dešavanja van granica Balkana ove sedmice, mogli ste čuti ili barem vidjeti kako su Siciliju i Calabriju pogodile vrlo jake kiše sredinom sedmice, a ukupne količine padavina su mjestimično i prevazilazile rekorde.

Usljed historijskih poplava tamošnjem stanovništvu uobičajene aktivnosti su bile otežane usljed prekida u opskrbi električnom energijom, a posebno teško je stradao grad Catania na Siciliji, gdje je nevrijeme odnijelo i jedan ljudski život.

Koliko je situacija bila ekstremna pokazuje i sljedeći podatak – u periodu od 24.10. od 17:00 do 26.10. do 10:30 na meteorološkoj stanici Cassari palo je čak 451,6 mm kiše. Primjera radi, ova količina padavina, koja je pala u manje od 48 sati, približno odgovara onoj koja padne u Sarajevu za otprilike pola godine.

PROČITAJTE I:   Prednosti FUK-a prezentirane javnom sektoru Unsko-sanskog kantona

Razlog ovakvog ekstremnog događaja veže se za poseban meteorološki fenomen pod nazivom mediteranski uragan, ili kraće, Medicane (Mediterranean + Hurricane). Iako je naziv mediteranski uragan prihvaćen, fenomen nema poveznicu sa uraganom, budući da snaga i jačina koju dosežu su obično manji u odnosu na tropske sisteme. Njegov izgled podsjeća na tropsku oluju, a razvija se nad zapadnim i centralnim dijelom Sredozemnog mora, gdje su površinske temperature obično veće. Da bi sistem mogao jačati, potrebna mu je toplota mora kojom se kontinuirano hrani, ali i širina koju Sredozemlje i nema previše, naročito prema sjeveru, pa su Medicane u Jadranskom moru izuzetno rijetke pojave, dok su učestalije u Jonskom moru, naročito južno od Otranta. Karakterišu ga izuzetno jaki vjetrovi, jake kiše, velika vlažnost zraka te toplo središte vrtloga (jezgra) u kojem je zračni pritisak vrlo nizak, no za razliku od tropskih uragana kojima je potrebna obično površinska temperatura mora veća od 27 °C, Medicane se može razviti i u hladnijim vodama, čija temperatura morske površine je veća od 15 °C, zbog čega se najčešće javljaju nakon završetka ekstremno toplih ljeta (od septembra do januara). Zbog karakteristika koje posjeduje, često je prisutan i naziv hibridna mediteranska oluja, kako bi se razlikovala od klasične ciklone sa hladnom jezgrom, koja uz sebe često posjeduje pripadajuće frontalne sisteme, što kod Medicane nije slučaj.

PROČITAJTE I:   U BiH raste potražnja za lijekom za dijabetes koji se koristi za mršavljenje

Mediteranski uragan se lijepo može uočiti i na našoj vizualizaciji zračnog pritiska svedenog na nivo mora, gdje je oslikan centar nad Sicilijom.

Autor: N1

 

Zadnje objavljeno