Biznis

Objavljena lista: Koji se automobili najmanje, a koji najviše kvare?

Sve vozače zanima koje marke automobila se najviše, a koje se najmanje kvare. Pa je tako Njemački autoklub (ADAC) u aprilu ove godine objavio svoju statistiku Službe pomoći na cesti, odnosno odrađenih intervencija za prošlu godinu na limenim ljubimcima starorsti od tri do deset godina.

Kao i dosad, najčešće intervencije u 2022. godini bile su one vezene uz kvar akumulatora. Tijekom 2021. godine akumulator je bio problem u 46,2 posto slučajeva od ukupno 3.49 milijuna kvarova. Godinu prije, udio kvarova baterija bio 46,3 posto, što predstavlja snažan porast u odnosu na 2019. sa 41,8 posto. Razlog je pandemija koronavirusa. Zbog nje su automobili mirovali, a to slabi akumulator više nego česta vožnja, piše Hak Revija.

Kvar akumulatora i njegovo pražnjenje može biti i krivnja vozača, primjerice ako se ostave upaljena svjetla, poklopac prtljažnika nije pravilno zatvoren, ako se vozi na katkim udaljenostima…

PROČITAJTE I:   Vlada ZDK odobrila 1,1 miliona KM podrške razvoju konkurentnosti privrede

Koji su automobili najpouzdaniji? Ako gledmao one stare između tri i 10 godina onda možemo reći da je dobra kupnja Toyota Aygo, Audi A1, Renault Captur, Mini, Suzuki Vitara, Audi Q3, BMW serije 1, BMW X1, Audi A4, Audi A5, Audi Q5, BMW serije 3, BMW serije 3 coupe, BMW X3, Audi A6 i BMW serije 5.

Kao što vidimo, među najpouzdanijim auto-markama je BMW, a potom sljedi – Audi.

– Dacia Sandero dobila je vrlo dobre ocjene u svim godištima (što je, također, veliki uspjeh), vrlo dobar je i Volkswagen Polo, a samo je 2012. godište ocjenu ispod vrlo dobroga. Dacia Duster ima uglavnom ocjene dobar, a 2013. godište ocjenu odličan. Mercedes-Benz B klasa je vrlo dobra u svim godištima. Mitsubishi ASX je, također, odličan i vrlo dobar. Seat Leon je u svim godištima vrlo dobar. Volkswagen Golf je vrlo dobar, osim 2012. kada je – dobar. Kia Ceed se kreće od ocjene loše (2012. godište) do ocjene vrlo dobar (2019. godište). Mazda Cx-5 je vrlo dobra, osim 2013. godišta kada je dobra.

PROČITAJTE I:   Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja

Škoda Octavia je vrlo dobra, osim 2013. i 2012., kada je dobila ocjenu niže, odnosno dobar – piše HAK Revija.

A što je s modelima koji su možda malo i razočarali?

– Modeli koji se nisu proslavili, odnosno nemaju spektakularne rezultate su Smart Forfour, Hyundai i20, Renault Clio, Toyota CH-R, Toyota Corolla, Ford S-Max, Opel Insignia i Volkswagen Sharan. Zanimljivo, Toyote ne viđamo često u ovoj rubrici, ali ADAC je zabilježio veliki broj problema s akumulatorima CH-R-a i Corolle – navodi HAK revija.