Jedan grad doživljava bržu promjenu od većine, skočivši sa petog mjesta na prvo mjesto u ovogodišnjem svjetskom indeksu troškova života koji je objavila Economist Intelligence Unit (EIU).

Izraelski grad Tel Aviv prvi put je na vrhu liste, prestigavši prošlogodišnjeg lidera Pariz, koji je sada izjednačen na drugom mjestu sa Singapurom.

EIU pripisuje nagli rast indeksa Tel Aviva povećanju cijenama namirnica i transporta i snazi izraelskog šekela u odnosu na američki dolar, piše CNN.

Svjetski indeks troškova života za 2021. prati troškove života u 173 grada, što je 40 više nego prošle godine, te upoređuje cijene više od 200 svakodnevnih proizvoda i usluga.

Podatke za istraživanje, koje se provodi više od tri decenije, prikuplja globalni tim istraživača EIU-a svakog marta i septembra.

Indeks se mjeri u odnosu na cijene u New Yorku, stoga će se gradovi s valutama koje su jače u odnosu na američki dolar vjerovatno pojaviti na višim pozicijama.

Zurich i Hong Kong su na četvrtom i petom mjestu. New York, Ženeva, Kopenhagen, Los Angeles i Osaka zaokružuju preostalih 10 “najboljih”.

Na gornjoj tabeli i dalje dominiraju evropski i razvijeni azijski gradovi. Najniže rangirani gradovi su uglavnom na Bliskom istoku, u Africi i manje bogatim dijelovima Azije.

EIU izvještava da su u prosjeku cijene roba i usluga obuhvaćenih indeksom porasle za 3,5 posto na godišnjem nivou u lokalnoj valuti, u poređenju sa povećanjem od samo 1,9 posto u ovo doba prošle godine.

Ti problemi globalnog lanca nabavke o kojima se često izvještava doprinijeli su porastu cijena, a pandemija COVID-19 i socijalna ograničenja i dalje utječu na proizvodnju i trgovinu širom svijeta. S obzirom na to da nova varijanta koronavirusa trenutno izaziva široku uzbunu, ovi problemi neće nestati na brzinu.

Rast cijena nafte doveo je do povećanja cijene bezolovnog benzina za 21 posto, izvještava EIU, ali je bilo i velikih poskupljenja u kategorijama rekreacije, duhana i lične njege.

Grad s najviše uspona u 2021. bio je iranski grad Teheran, koji je skočio za 50 mjesta sa 79. na 29. mjesto jer su američke sankcije rezultirale nestašicama i višim cijenama.

Sirijski grad Damask ponovo je rangiran kao najjeftiniji grad na svijetu, jer njegova ratom razorena ekonomija nastavlja da se bori. Damask i Teheran su patili od veoma visoke inflacije 2021. godine, kao i Caracas u Venecueli i Buenos Aires u Argentini.

Upasana Dutt, šef odjela za svjetske troškove života u EIU-u, rekao je da, u narednoj godini očekuju da će troškovi života u mnogim gradovima rasti i dalje kako se plaće povećavaju u mnogim sektorima.

– Međutim, također očekujemo da će centralne banke oprezno podići kamatne stope kako bi zaustavile inflaciju. Dakle, poskupljenja bi trebalo da počnu da se smanjuju od ovogodišnjeg nivoa – dodao je.

Najskuplji gradovi na svijetu za život 2021. su:

1. Tel Aviv, Izrael
2. (jednako) Pariz, Francuska
2. (jednako) Singapur
4. Zurich, Švicarska
5. Hong Kong
6. New York City, New York
7. Ženeva, Švicarska
8. Kopenhagen, Danska
9. Los Angeles, Kalifornija
10. Osaka, Japan
11. Oslo, Norveška
12. Seul, Južna Koreja
13. Tokio, Japan
14. (jednako) Beč, Austrija
14. (jednako) Sydney, Australija
16. Melburn, Australija
17. (neriješeno) Helsinki, Finska
17. (jednako) London, UK
19. (jednako) Dublin, Irska
19. (neriješeno) Frankfurt, Njemačka
19. (jednako) Šangaj, Kina