Biznis

Održana konferencija Lokalni ekonomski razvoj BiH – Stanje, prilike, i nove realnosti

Održana konferencija Lokalni ekonomski razvoj BiH – Stanje, prilike, i nove realnosti- Mreža za izgradnju mira, u okviru projekta Snaga lokalnog, koji je finansiran sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), organizirala je u četvrtak, 10. juna 2021. godine Networking konferenciju “Lokalni ekonomski razvoj BiH – Stanje, prilike i nove realnosti“.

Konferencije, održana online, je okupila veliki broj predstavnika_ca javnog, poslovnog i civilnog sektora, kao i akademske zajednice i medija. Također, konferencija je poslužila kao mehanizam razmjene informacija o tekućim programima, inicijativama, planovima i idejama i ostvarila korisne kontakte i partnerstva.

Prof.dr. Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarjevu i stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, je u detaljnom izlaganju prezentirao  novu normalnost kao globalni trend, izazvan pandemijom, koji se reflektira na lokalnu razinu, te govorio o tome kako da lokalne zajednice nađu svoje mjesto u “novom normalnom”. Prof. Domazet je predstavio statističke podatke i pokazatelje globalne pandemije na lokalne sredine i gradove u Federaciji BiH. Istaknuto je da zdravstveni aspekt krize ne korespondira sa ekonomskim aspektom. Najviše je pogođeno radništvo, nezaposleni_e, nestabilnost je povećana, turistički gradovi osjećaju drastične posljedice, i značaj broj radništva u neformalnom sektoru je pogođen. Stoga je naglašeno da se sada i nakon pandemije pažnja mora posvetiti teoriji javnih dobara, i logici javnog dobra, a javno dobro je ono dobro koje je jednako dostupno svima i kod koga korištenje od strane jedne osobe ne izaziva manjak kod druge osobe. Da bi zadovoljili potrebe ciljnih grupa zbog kojih postoje (stanovnici, investitori, turisti, dijaspora), gradovi i općine moraju razviti izuzetno složene aktivnosti. Ovo podrazumijeva podizanje nivoa usluga, kvalitetno obrazovanje (naročito predškolsko) i da se eliminira gap između djece u BiH i djece u EU, zeleni rast (dekarbonizacija, obnovljivi izvori energije), poduzetništvo, javne investicije, podići kvalitet infrastructure, poboljšanje komunalnih javnih usluga, socijalna inkluzija, eliminacija siromaštva, a u svemu ovome (grado)načelnici moraju biti vodeći predvodnici i inovatori u kreiranju javnih dobara.

PROČITAJTE I:   Bivši maneken iz Jelaha počeo je s “crnim fondom” od 300 KM: Prošle godine zaradio je 1,2 miliona KM

Dr. Ermin Cero, sa Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu je istakao da se u proteklom periodu u BiH radilo na planiranju lokalnog razvoja ali da je implementacija na niskom nivou. Dosta projekata se planira, ali se ne implementiraju iz objektivnih ili subjektivnih razloga. Jedan od razloga je nedovoljan kapacitet jedinica lokalne samouprave za implementaciju projekata – organizacioni i finansijski resursi.

PROČITAJTE I:   Evo kuda bi trebala ići autocesta od Metkovića do Dubrovnika

Dr. Cero je naglasio da dobro planiranje i kombinovanje izvora finansiranja znači efektivno korištenje potencijala instrumenata lokalnog razvoja.

Za kraj je istaknuto da se lokalne zajednice moraju motivisati, da se mora više atakovati na grantove, te da svaka zajednica treba da prepozna svoje razvojne resurse, radi održivog razvoja lokalnih zajednica ali i da odnos odgovornosti i obaveza nije ujednačen, i da se iz tog razloga mora pokrenuti pitanje o raspodjeli PDVa.

 

Zadnje objavljeno