Biznis

Olakšanje investitorima: Predstavljen digitalni vodič za investiranje u energetski sektor

Danas je novinarima u Neumu predstavljen digitalni vodič za investiranje u energetski sektor u BiH. Važno je naglasiti da je ovo prvi ovakav digitalni vodič u regiji koji će biti od pomoći kako investitorima tako i građanima cijele BiH.

Digitalni vodič izradila je USAID EPA s namjerom da vodič pomogne investitorima da se lakše snađu u složenoj proceduri izdavanja dozvola u BiH i da bolje pripreme investicije za energetske projekte.

Na samom početku prisutnima se obratila direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb kazavši da se mnogo rada i truda uložilo da bi se pokrenuo jedan ovakav vodič.

“Danas mi je drago što mogu najaviti jedan veliki rezultat napornog rada, a to je zvanična prezentacija digitalnog vodiča za investitore”, kazala je ona na početku svog obraćanja.

Chubb je navela neke od prednosti korištenja ovog vodiča.

“Digitalni vodič omogućit će investitorima sve potrebne informacije o dozvolama, procedurama, a nadležnim organima će olakšati kompletiranje njihovih postupaka što zajedno BiH pomaže u energetskoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije i kreiranju novih poslova”, kazala je ona, dodajući da će ovo pomoći višem ulaganju u energetski sektor, a samim time doći će i do otvaranja novih radnih mjesta.

PROČITAJTE I:   Cijene u regionu jutros: Kafa najjeftinija u BiH, hljeb u Srbiji

Peđa Bajraktarević, predstavnik USAID EPA projekta je naglasio da je prije same izrade vodiča bilo potrebno analizirati zakonodavne okvire kako bi mogli identificirati prepreke sa kojima se investitori susreću, a mnogo ih je.

“Trenutni zaključak koji nikoga ne iznenađuje da je postupak izdavanja dozvola u BiH veoma komplikovan i kompleksan”, rekao je on, dodajući da su izradili set od 200 i više preporuka koje su usmjerene na izmjene i dopune zakonskih rješenja, kako bi se uočeni nedostaci popunili.

Također, naglašeno je da sama izmjena zakona nije dovoljna, već se mora raditi i na povećanju znanja investitora.

PROČITAJTE I:   Utvrđen javni interes FBiH za izgradnju više dionica autocesta i brzih cesta

Digitalni vodič za investitore u elektroenergetski sektor u BiH dostupan je na jedan klik bilo gdje i bilo kada, on omogućava da sa bilo koje lokacije bilo kada imate personalizirani pregled potrebne dokumentacije za razvoj projekta.

“Vodič sadrži informacije o svim potrebnim dozvolama, nadležnim organima, procedurama koje investitor mora proći, rokovima. Tačnije tu se nalazi 50 dozvola, 140 propisa i spisak 30 nadležnih institucija”, pojasnio je Bajraktarević.

Promocija digitalnog vodiča je održana u sklopu održavanja “Energetskog samita 2022. godine” u Neumu koji zvanično počinje 23.3.2022. godine i trajat će do 25.3.2022. godine, pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.