BiH

Općinski načelnik Mato Zovko i ambasador Murphy potpisali memorandum o partnerstvu – Žepče Portal

U utorak, 16.5. 2023. godine, potpisan je memorandume o partnerstvu između Općine Žepče i Američke organizacije za razvoj USAID-a o sudjelovanju u novom projektu USAID Dijaspora invest. Memorandum je potpisao općinski načelnik Mato Zovko i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy. Pored Općine Žepče, memorandum je potpisalo još 19 gradonačelnika/načelnika u BiH. Radi se o projektu tehničke podrške za uključivanje dijaspore u lokalni razvoj i uspostava lokalnih razvojnih fondova za podršku investicijama dijaspore putem kojeg će se razvijati lokalni grant program i podržati aktivnosti uključivanja dijaspore u ekonomski i društveni razvoj lokalnih zajednica. Prilikom susreta u Sarajevu, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy se sastao s načelnicima i gradonačelnicima partnerskih zajednica, gdje su razmijenili ideje i očekivanja ovog novog modaliteta suradnje kroz USAID projekt „Diaspora Invest“.

PROČITAJTE I:   U kakanjskoj gimnaziji cijeli razred prošao peticom, prvi put u historiji škole

„USAID projekt ‘Diaspora Invest’ će osnažiti kapacitete jedinica lokalne samouprave za efikasno uključivanje dijaspore u lokalni razvoj. Zajedno sa partnerskim lokalnim zajednicama, USAID će podržati uspostavljanje lokalnih fondova za poticanje investicionih projekata dijaspore u partnerskim lokalnim zajednicama. Radit ćemo na podršci jedinicama lokalne samouprave da potaknu direktna ulaganja dijaspore i druge oblike doprinosa dijaspore lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju u svrhu omogućavanja novih investicija, otvaranja novih radnih mjesta i intervencija u smislu transfera znanja, prema međusobno usuglašenim osnovama”, napominju iz Projekta.

PROČITAJTE I:   Ususret izmjenama Zakona: Sve manje slobode govora i izražavanja

“20 partnerskih gradova i opština/općina potpisivanjem ovog sporazuma šalju jasnu poruku o spremnosti da budu atraktivna destinacija za ulaganja dijaspore, te potvrđuju svoju opredijeljenost otvorenoj i transparentnoj podršci privredi” napominju iz Projekta.

Potpisnici, lokalni partneri projekta, su: Bosanska Krupa, Brčko Distrikt BiH, Cazin, Centar Sarajevo, Istočna Ilidža, Jablanica, Jajce, Kakanj, Konjic, Livno, Lopare, Maglaj, Modriča, Tešanj, Travnik, Tuzla, Vareš, Zavidovići, Zenica i Žepče. U narednom periodu se očekuje uspostava lokalnih fondova za podršku investicijama dijaspore, koji će biti financirani od strane USAID projekta “Diaspora Invest” i partnerskih lokalnih zajednica.

Izvor: zepce.live

Zadnje objavljeno