BiH

Parlament FBiH ograničio rast cijene struje na maksimalno 20 posto

Na vanrednojj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usvojen je zaključak kojim je usaglašen Prijedloga zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji FBiH.

Naime, iako je Prijedlog tog zakona ovaj dom prihvatio nedavno, jučer i Dom naroda, nije mogao stupiti na snagu dok se ne usaglasi njegov tekst.

Naime, jučer je na sjednici Doma naroda, uz osnovni tekst zakona prihvaćen i amandman, što ga čini različitim od prvobitno predložene varijante u Predstavničkom domu.

Predstavnički dom večeras je odobrio navedeni amandman, što znači da je tekst zakona usaglašen.

PROČITAJTE I:   Narednih dana temperature blizu 40 stepeni: Izražena mogućnost nevremena i jakog vjetra

Navedeni amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prvobitni prijedlog u tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Predstavničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, a razlika je nastala time što je u Domu naroda jučer odobren još i navedeni amandman predložen od delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića.

PROČITAJTE I:   VIDEO: Odobren upis na studijski program Tjelesni odgoj i sport Filozofskog fakulteta u Zenici

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je večeras zastupnicima na sjednici, kao i neki zastupnici Stranke demokratske akcije, da će navedeni amandman izazvati teškoće za preduzeće Elektroprivreda BiH u idućoj godini. Stranka demokratske akcije je ipak najavila podršku zakonu s navedenim amandmanom, ali je predložila i zaključak da Federalna vlada osigura u budžetu FBiH za iduću godinu podršku Elektroprivredi BiH. Taj zaključak nije dobio većinu glasova.