Crna hronika

Pčelari lopovi haraju u Odžaku: MEHMEDU SPAHIĆU IZ 30 KOŠNICA POVADILI PO 6 RAMOVA U SRED FEBRUARA!

Mehmed Spahić je pčelar hobista iz Viteza. Naslijedio je ovu ljubav od rahmetli oca. Zadnjih pet godina Mehmed je nastavio tamo gdje je stao njegov otac. Krenuo je samostalno i aktivno da se bavi hobi pčelarstvom.

U Odžaku je kupio plac. Tamo zazimio svoj stacionbirani pčelinjak. Sve zajednice su za vrijeme letimičnih pregleda bile u dobroj formi

Imao je tridesetak društava. Toliko je zazimo, ali je ostao skoro bez svih zajednica. Nije bila u pitanju bolest pčelinjih zajednica, već ljudska bolest. Pohlepa. Pakost. Neljudskost!

Njegov pčelinjak je u februaru ove godine uništen, tako da je prisiljen da krene iz početka, jer ljubav prema pčelarstvu je jača od gubitaka i ljudske zlobe.

Nepoznati lopov koji, sve su prilike, pripada pčelarskom svijetu nije mu pokrao sanduke, već je povadio ramove.

PROČITAJTE I:   VIDEO: Specijalna jedinica u Kaknju uhapsila osobu osumnjičenu za aktiviranje eksplozivne naprave

Mehmed kaže da se krađa mogla desiti u periodu između 7. februara ove godine, kada je bio na pčelinjaku. Tada su sve zajednice bile u dobro stanju. Kada je 19. februara došao ponovo na pčelinjak, cijeli Odžak se okrenuo oko njega. Zatekao je šokantnu situaciju.

„Ono što je specifično, to je sistem krađe. Naime, pčele su uzimljene na 9 ramova, pokradena su po 6 ramova sa pčelama i zalihom meda. Sve to ukazuje da je riječ o namjenskoj krađi. Očito da lopov ima 6-ramne nukleuse, pa je ramove iz mojih košnica prenio u njih – objašnjava Spahić.

Da je riječ o profesionalcu kazuje i podatak da su sve košnice ostale na pčelinjaku, kao i ostala oprema. Ništa nije ukazivalo na lopovluk. Tek kada je Mehmed podigao kapak na jednoj košnici, shvatio je da je imao nepozvanog posjetioca na pčelinjaku. Gotovo panično je krenuo u preglede ostalih zajednica; u svim ista slika – izvađeno je šest ramova.

PROČITAJTE I:   VIDEO: Specijalna jedinica u Kaknju uhapsila osobu osumnjičenu za aktiviranje eksplozivne naprave

Mehmed je krađu prijavio Policijskoj stanici u Odžaku, a ovim putem moli sve dobre i poštene ljude da pomognu u otkrivanju pčelara lopova. Sada je to uradio Mehmedu, sutra će nekom drugom!

„Zamolio bih sve osobe koji su nabavili pčele u periodu 07.02.-19.02.2022. u Posavini ili ako imate bilo kakve informacije o ovom događaju da mi se javite na telefon broj 061799 013 – kaže Mehmed, te još jednom sugeriše da kolege pčelari povedu računa od koga kupuju pčele.

„Pčele nabavljajte od poznatih ljudi da se ne bi dešavale ovakve stvari u buduće, da dobijete ili kupite ukradene pčele – savjetuje Mehmed.

(BHPČELAR)