BiH

Planinarska tura “1. mart 2022” krenula iz Željeznog polja na planinu Mahnjaču

Intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, oko 200 planinara iz 20-ak društava i nekoliko bh. gradova krenuli su iz Željeznog Polja kod Žepča na planinarsku turu “1. mart 2022” na planinu Mahnjača.

Drugi put uzastopno povodom Dana nezavisnosti BiH, ovu je manifestaciju, koja se nalazi i u programu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Općini Žepče, organiziralo  Planinarsko društvo “Mahnjača 1358”.

-Naše domovina danas slavi Dan nezavisnosti, a naše planinarsko društvo drugu godišnjicu postojanja. Hvala svima koji su danas došli da uveličaju važan dan za našu domovinu, ali i naše društvo, jer želimo da i na ovakav način promovišemo naše rodno mjesto- kazao je predsjednik PD “Mahnjača 1358” Muris Tutnjić.

PROČITAJTE I:   Epidemiološka situacija u ZDK stabilna, za sedam dana potvrđena 62 nova slučaja virusa korona

On je pozvao sve planinare da, ispred Spomenika šehidima, odaju počast poginulim borcima Armije Republike BiH iz tog žepačkog kraja, koje ima više od 4.000 stanovnika. Željezno polje je, u jednom periodu u proteklom ratu, zbrinulo više izbjeglih Bošnjaka nego je to mjesto imalo stanovnika.

Planinarski vodič iz Zenice Afan Abazović, koji je danas predvodio planinare te održao i Historijski čas, podsjetio je da je današnji datim “jedan od najbitnijih dana u našoj historiji- dan kada smo, 1992. godine, na demokratski način, izborili svoju nezavisnost.”

-Nakon toga, uspijedila je agresija, kao jedan od direktnih rezultata referenduma i sticanja naše nezavisnosti. Naravno, naši su se hrabri vojnici oduprli agresiji i danas imamo domovinu.

PROČITAJTE I:   Isplata uvećanih penzija u FBiH 5. jula

Dan nezavisnosti BiH je, svakako, jedan od najznačajnijih datuma koji ova mjesna zajednica obilježava upravo ovom planinarskom turom na planinu Mahnjaču- istakao je Abazović.

Napomenuo kako se najviši vrh te planine, a koji se zove Velika Mahnjača, nalazi 1358 metara nadmorske visine. Trasa današnje ture, koju su u prekrasnom snježnom ambijentu prepješačili planinari do oko osam kilometara udaljenog Lovačkog doma “Gojanovac”, nije vodila i do Velike Mahnjače.

Nakon odmora, kraćeg druženja i ručka u tom lovačkom domu, jedna se grupa planinara zaputila na Palašnicu, koja se nalazi na 1.323 metra nadmorske visine i najjužniji je dio Mahnjače, dok su se ostali planinari vratili u selo.