BiH

Pogledajte ljepote Jajca kroz četiri godišnja doba: Kraljevski grad i nestvarna priroda

Jajce je bosanskohercegovački grad koji ima izrazito bogatu historiju. Isto tako, obiluje prirodnim ljepotama koje bez daha ostavljaju svakoga ko ga posjeti.

Grad Jajce je izgrađen u 14. stoljeću. Njegov utemeljitelj je Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji je bio jedna od najutjecajnijih ličnosti srednjovjekovne Bosne. On je sagradio Jajačku tvrđavu, jednu od najznačajnijih kulturno-historijskih znamenitosti naše države.

Jajce s ponosom nosi naziv kraljevski grad zato što je tu u Crkvi svete Marije krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Naravno, treba spomenuti i da je 29. i 30. novembra 1943. godine u Jajcu održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a. Tada je donesena odluka o utemeljenju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije sa funkcijama privremene vlade.

PROČITAJTE I:   FHMZ - U odnosu na prethodnu zimsku sezonu, očekuje se nešto hladnija zima

Nakon Drugog svjetskog rata Jajce je postalo jedno od najznačajnijih turističkih i industrijskih centara u Jugoslaviji. Nažalost, tokom posljednjih ratova doživio je teška razaranja.

Gradsko jezgro Jajca je 2008. godine nominovano za uvrštavanje na Listu kulturne baštine UNESCO-a. Međutim, kandidatura je povučena, ali se razmišlja o ponovnom pokretanju procedure.

Fotograf Amir Bašimamović nastoji prikazati ljepote rodnog grada. Prikupio je arhivske snimke iz 2017., 2018., 2019. i 2020. godine i prikazao kako Jajce izgleda tokom svih godišnjih doba.

PROČITAJTE I:   BHRT: Još četiri utakmice će biti emitovane sa odgodom od 15 minuta