BiH

Potpisani ugovori za 27 stipendista Fondacije Adriatic: Srednjoškolcima i studentima Vareša, Breze i Kaknja po 100 KM mjesečno

– Stipendisti i predstavnici Fondacije Adriatic koja osigurava stipendije potpisali su Ugovore o stipendiranju 27 srednjoškolaca i studenata sa područja općina Vareš, Breza i Kakanj.

Ovaj čin posljednji je korak do dodjele novčane pomoći, za što je Fondacija raspisala konkurs početkom novembra ove godine. Stipendije u školskoj 2021./2022. godini namijenjene su učenicima srednjih škola i studentima s područja tri pomenute općine, a odabir dobitnika vršen je na osnovu nekoliko kriterija, uključujući i ostvarene natprosječne akademske rezultate.

“Ovo je samo početak aktivnosti Fondacije Adriatic i drago mi je što smo u prilici dodijeliti upravo stipendije mladim ljudima. To samo potcrtava opredijeljenost Fondacije za ulaganja u generacije koje dolaze i budućnost ovoga kraja. Sigurna sam da će ova i slične aktivnosti biti općeprihvaćene u cijeloj zajednici te da će biti nosioci pozitivnih promjena u širem društvu, a ne samo vareškom kraju,” izjavila je Vildana Mahmutović, predsjednica Upravnog odbora Fondacije Adriatic.

PROČITAJTE I:   Kakanj: Za sutra najavljeni prekidi u snabdijevanju električnom energijom

Namjera projekta je pružanje podstreka mladima da svojim zalaganjem i trudom nastave postizati što veće uspjehe u obrazovanju, nauci, sportu, umjetnosti, kulturi.

“Bila sam učenik generacije u osnovnoj školi, a i sada u Mješovitoj srednjoj školi Norbat 2 u Varešu nastojim postizati što bolje rezultate. Zato mi je drago što je Eastern Mining, kao osnivač Adriatic fondacije, prepoznao moj, ali i trud mojih kolega i prijatelja da svojim zalaganjem i uspjesima donesemo promjenu nabolje u naš kraj”, kazala je učenica Nadira Mahmutović, jedna od dobitnica stipendije.

Koliko će ova pomoć od 100 KM mjesečno značiti učenicima i studentima, ali i njihovim roditeljima, u pokrivanju troškova smještaja, nabavke knjiga i školskog materijala ili vannastavne aktivnosti,  potvrđuje i Zijad Bećirović iz Kaknja, student četvrte godine geologije Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

PROČITAJTE I:   Od turističke atrakcije do deponije smeća – RTV BPK

“Studiram u Tuzli i kao studentu koji dolazi iz drugog grada, stipendija koju mi je osigurala Fondacija Adriatic itekako će mi dobro doći. Svakako da će mi olakšati nabavku potrebnih udžbenika ili boravak u studentskom domu”, rekao je Bećirović.

Fondacija Adriatic djeluje u sastavu Adriatic Metalsa, britanske kompanije koja je vlasnica Eastern Mininga u Varešu, te ima namjeru pružanja kontinuirane podrške održivom društveno-ekonomskom razvoju lokalnih zajednica u BiH. Cilj Fondacije je dugoročno provođenje programa i projekata usmjerenih na razvoj obrazovanja, zaštite okoliša i zdravstvene zaštite.

Zadnje objavljeno