BiH

Povećanje cijena komunalnih usluga u Goraždu neminovnost – RTV BPK

Gradsko vijeće  Goražde na posljednjoj sjednici  dalo saglasnost na odluku Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „ 6.mart“ o utvrđivanju cijena usluga individualne komunalne potrošnje, u skladu s kojom je došlo do povećanja  cijene vode i odvoza smeća.

Cijena kubnog metra vode umjesto dosadašnjih 0.80 feninga iznosit će 1,10 KM, a cijena odvoza smeća povećana je sa 0, 07 feninga na 0, 10 feninga po kvadratnom metru.

Direktor komunalnog preduzeća Haris Šalo naglašava da  porast cijena bio neminovan, ukoliko se želi očuvati finansijska stabilnost preduzeća.

„ Mi imamo poskupljenja hemikalija preko 100 posto, poskupljenje električne energije od 20 do 30 posto, goriva I svega ostalog što utiče na cijenu distribucije vode, tako da nikome nije drago što dolazi do poskupljenja ali globalna situacija je takva da je zaista do toga moralo doći. Inače bi došlo do urušavanja I samog gašenja komunalnog preduzeća, a najgore po naše korisnike bilo bi da nikako nemaju vodu” – kazao je on.

PROČITAJTE I:   Stanivuković o pretresima u Gradskoj upravi: Svako radi svoj posao

Podsjetio je da je cijena vode  posljednji put poskupila 2013. godine dok se cijene odvoza komunalnog otpada nisu mjenjale od 2008. godine.

“  Iako je riječ o nepopularnoj mjeri, drago mi je da su vijećnici gradskog vijeća shvatili  ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi komunalno preduzeće i podržali odluku o porastu komunalnih usluga. Razumljivo je da vijećnici koje su građani birali razmišljaju kako će građani reagirati na sve to,  ali I građani su svjesni da je sve poskupilo što utiče I na komunalno preduzeće” – kazao je direktor JKP “6.mart” Goražde.

PROČITAJTE I:   Večeras Zmajevi igraju u Slovačkoj: Može li se ponoviti 2013. i kultna utakmica iz Žiline?

Primjena novog cjenovnika  komunalnih usluga počet će osam dana od objave u službenim novinama Grada Goražda.

Izvor: rtvbpk.ba

Zadnje objavljeno