Biznis

Povećanje plaća rudarima za 20 posto na godišnjem nivou koštalo bi 60 miliona KM

Vrijeme curi, a dogovora između sindikalnih organizacija radnika u rudnicima FBiH s predstavnicima Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH o kolektivnom ugovoru, odnosno povećanju satnice, još nema.

Podsjetimo, ako ne bude dogovora, rudari u FBiH, znači hiljade radnika, stupit će u generalni štrajk 23. maja.

– Kada pogledamo trenutnu ekonomsku i socijalnu situaciju u državi izazvanu potresima na globalnom nivou i sa kakvim se valom poskupljenja susreću rudari, od osnovnih životnih namirnica do usluga i energenata, onda je njihov zahtjev za povećanjem plaće za 20 posto realan i opravdan.

Međutim, kada čujete stav EPBiH i Rudnika Banovića kako bi to povećanje izazvalo veliki finansijski udar na njih i ugrozilo poslovanje, onda je neminovno da se pronađe kompromis.

PROČITAJTE I:   Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja

Kada bi se ispunio zahtjev rudara, to bi EPBiH na godišnjem nivou koštalo približno 55 miliona KM, a Rudnik Banovići, koji nije u sastavu Koncerna EPBiH, minimalno pet miliona KM. U pitanju je ogroman novac – kaže za Faktor Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Ističe kako je optimista, vjeruje da se može pronaći kompromis do kraja ove sedmice.

– Uprava Rudnika Banovići spremna je povećati plaću za 10 posto i mislim da bi sve strane uključene u ovaj pregovarački proces trebale pokazati volju za kompromisom. Ako do njega dođe, kolektivni ugovor koji je istekao 30. aprila bio bi produžen do kraja godine. U tom slučaju imali bismo dovoljno vremena da donesemo novi kolektivni ugovor na zadovoljstvo svih – naglašava Džindić.

PROČITAJTE I:   Utvrđen javni interes FBiH za izgradnju više dionica autocesta i brzih cesta

Dodaje da je za narednu sjednicu Vlade FBiH, koja će se održati u četvrtak, pripremio detaljan izvještaj.

– Tražit ću od svakog ministra da se izjasni o ovoj situaciji, predložit ću i nekoliko zaključaka – rekao je on.

Autor: Faktor.ba