Biznis

Poznati gastronom iz Tešnja Belmin Čostović bosanskim specijalitetima osvojio Njemačku

Belmin Čostović bosanskim specijalitetima osvojio Njemačku – Bosanci i Hercegovci su poznati kao odlični domaćini, a o specijalitetima naše kuhinje priča se širom svijeta. Ćevapi, janjetina, burek, sitni ćevap samo su neke od bosanskih delicija koje su osvojile nepca ljudi sa svih sedam kontinenata.

Našim ljudima u dijaspori mnogo nedostaju bosanski specijaliteti, tako da je u inostranstvu nemali broj restorana koje drže naši kuhari i u kojima se poslužuju isključivo jela iz naše nadaleko poznate kuhinje.

„Traditionelle Balkankuche by Belmin“ ime je malog restorana u Ehingenu kod Ulma, koji je postao omiljen ne samo u krugu ljudi porijeklom iz bivše države, već ga često i rado posjećuju i Nijemci. Vlasnik je Tešnjak Belmin Čostović, koji je prije ovog u Njemačkoj, deset godina imao svoje restorane u italijanskom Trevisu.

– Nisam se pokajao što sam Italiju zamijenio Njemačkom. Više sam nego zadovoljan kako se biznis razvija. Kod nas je kvalitet na prvom mjestu i već sada imam ponude da proširim biznis i napravim lanac restorana širom Njemačke. Ipak, svjestan sam da je za to potrebno dosta vremena i kvalitetnih radnika, koje je sve teže naći. Svaka ruka u restoranu je posebno dragocjena. Za vrijeme praznika, ali i u prvom mjesecu smo danima unaprijed rezervisani. Ljubitelji bosanske i balkanske kuhinje prelaze desetine kilometara da bi jeli specijalitete iz mog restorana „Traditionelle Balkankuche by Belmin“ – s ponosom ističe Belmin Čostović.

Uspješni 40- godišnji ugostitelj i gastronom iz Tešnja govori da ovo nije lagan posao i da je potrebno da se svako jelo priprema sa dosta ljubavi.

PROČITAJTE I:   Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja

– Mi Balkanci, posebno Bosanci poznati smo kao veliki gurmani. U mom restoranu svako će naći nešto za sebe osim vegetarijanaca. Na jelovniku se nalaze begova čorba, sarma, punjene paprike, tarhana, piletina sa ražnja, teletina ispod sača, janjetina, pljeskavice, ćevapi sa kajamakom, sudžukice, kobasice… Jela pripremamo i služimo u zemljanim posudama. Pravim pekarski krompir koji „priča 16 jezika“ i to svi jedu. Poznati smo i po našim hop hop platama za 10 ili 15 osoba. Kao šlag na kraju dolaze naše tufahije, baklave, tulumbe i hurmašice. Naravno, ambijent mog restorana je upotpunila tešanjska Gradina – nastavlja Čostović.

PROČITAJTE I:   Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja

Nedavni boravak u Sarajevu iskoristio je i za obilazak nekoliko najboljih restorana, jer, kako kaže, čovjek se uči dok je živ.

– Posjetio sam i restoran Brajlović na Ilidži i razmijenio iskustva sa Sejom Brajlovićem koji je napravio pravi brend ne samo u BiH, nego širom Balkana. U Njemačkoj mi govore da kada žele pojesti nešto kvalitetno kao kod Seje, obavezno dođu u „Traditionelle Balkankuche by Belmin“. Drago mi je kada me porede sa Sejom Brajlovićem i njegovim specijalitetima – kaže na kraju Belmin.