BiH

Praštalo razgovarao sa Konakovićem o društvenom Konventu o EU budućnosti Bosne i Hercegovine

Praštalo i Konaković

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH, Predrag Praštalo sa suradnicima, je nastavio dijalog sa političkim strankama vezano za pokretanje opšteg društveno-političkog dijaloga „ Konvent društva o EU budućnosti Bosne i Hercegovine“.

Tim povodom, Praštalo je razgovarao u Sarajevu sa Dinom Konakovićem , predsjednikom „Narod i Pravda“ (NiP), kojom prilikom mu je predstavio projekt Evropskog pokreta, koji bi trebao da zaživi u sklopu obilježavanja „Dana i mjeseci EU u BiH“ tokom 2021.godine.
Na sastanku je rečeno je da će se projekt baviti samo i isključivo sa 14 pitanja i mišljenja Evropske unije o kandidatskom statusu i budućnosti BiH, kao potencijalnog člana EU.

Predsjednik EP je informirao domaćina da su sve pro-evropske političke grupacije (EPP,SDE,ALDA…)- članice Evropskog parlamenta , ujedno i kolektivne članice Evropskog pokreta Internacional (EMI) sa sjedištem u Briselu, čime se simbolizira „evropsko jedinstvo“.
Evropski pokret u BiH, poziva sve pro-evropske stranke/partije u našoj zemlji,a posebno one, koje su članice navedenih političkih grupacija ( koje su zastupljene u Evropskom parlamentu u Briselu i Strazburgu) da se pridruže i konkretno,a ne deklarativno, kao što je to do sada ,uglavnom i vrlo često bio slučaj, razgovaramo otvoreno i jasno sa svim društvenim segmentima (lokalne zajednice, kantoni, entiteti, državni nivo, privredni subjekti,VTK i privredene komore,mediji….) o evropskoj budućnosti bh zajednice i društva u cjelini.

PROČITAJTE I:   Google otvorio pristup Bardu, konkurentu ChatGPT-a

Predsjednik „Narod i Pravda“ Dino Konaković je pozdravio inicijativu Evropskog pokreta,istakao da Euro-atlantske integracije nemaju alternativu, da je to zajednički interes i „NiP“ i svih građanki i građana Bosne i Hercegovone , te da taj proces nema alternativu u našem komplikovanom društvu.
Dodao je da će na predsjedništvu informirati rukovodstvo stranke o razgovoru i susretu sa predsjednikom Evropskog pokreta u BiH.

PROČITAJTE I:   YOUNG LIONS BiH vas poziva da pokažete šta znate!

Konaković je kazao da je „NiP“ svjestan trenutka u kojem se nalazimo, te da će se, shodno tome sigurno založiti da „Narod i Pravda“ podrži i pristupi Konventu o društvenom dijalogu o EU budućnosti Bosne i Hercegovine.

Evropski pokret u BIH je o Konventu već ranije informirao veći broj ambasada u BIH, uključujući i ambasadora EU, te visokog predstavnika u BIH, koji su pohvalili društveni angažman ove nevladine organizacije.

Zadnje objavljeno