Politika

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo razgovarao sa Federalnom ministricom okoliša i turizma

Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, razgovarao je u Sarajevu sa Editom Đapo, u Federalnom ministricom okoliša i turizma Vlade FBiH.

Tom prilikom Praštalo je predstavio projekte „Opšte-društveni KONVENT o EU budućnosti BiH“, te „Obilježavanje Dana i mjeseci EU u BiH“ i „Poslovni forum Evropskog pokreta u BiH“.

Praštalo je pozvao Editu Đapo da uzme učešće u predstojećim navedenim aktivnostima Evropskog pokreta, u svojstvu stručnjaka i eksperta za okoliš i turizam, uzmajući u obzir koliko će oblast uređenja okoliša i prirode biti bitno pitanje u pregovorima u narednim godinama za naše društvo.

Pri čemu nas iskustva država,koje su 2004-2013.godine pristupale u EU, uče da je to jedno od najobuhvatnijih,najzahtjevnijih i ključnih poglavlja i oblasti pristupanja u članstvo Evropske unije.

Istakla je da Bosna i Hercegovina ima ogromne turističke kapacitete i potencijale, koji su prije pandemije obarali sve rekorde u posjetama domaćih i stranih turista,koji su najavljivali pravi turistički bum i razvoj sektora okoliša i turizma u Bosni i Hercegovini.

Dodala je da su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo okoliša i turizma  učinili ogromne napore da se privreda BiH sačuva, uključujući svakako i turizam,koji je posebno bio teško pogođen pandemijom.

Nedavno je ministrica Đapo primila „Orden naroda, građanki i građana BiH“, radi posebnih zasluga za razvoj okoliša i turizma u našoj zemlji, kako prije ,ali u toku pandemije COVID-19., čime je zaslužila da je Evropski pokret u BiH s pravom proglasi jednom od najboljih ministrica u BiH na svim nivoima društva.

Zadnje objavljeno