Svijet

Predstavnica Asocijacije Mostovi prijateljstva na Međunarodnom forumu mladih u Azerbejdžanu

U glavnom gradu Azerbejdžana, u Bakuu, održan je Međunarodni forum mladih na kojem je učestvovala i Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH,  a koju je predstavljala Meliha Spahić.  Forum je organizovala Azerbejdžanska demokratska i studentska organizacija (ADSAYO), koja je već nekoliko godina partnerska organizacija Mostovima Prijateljstva.
Na forumu su pored predstavnika Bosne i Hercegovine učestvovali i mladi iz 21 evropske zemlje (Francuska, Srbija, Njemačka, Italija, Španija, Grčka, Finska, Poljska, Češka, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Turska, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Ukrajina, Moldavija, Rusija i Azerbejdžan), a ukupno je bilo oko 120 učesnika.
Održane su četiri panel diskusije na kojima su mladi razgovarali o ulozi mladih i omladinskih organizacija u miru u Evropi, izazovima i preprekama za očuvanje mira u zemljama post-konfliktnog društva, regionalnom razvoju, multikulturalizmu, te o važnosti mira kako u Evropi tako i cijelom svijetu.
Pored panel diskusija organizovane su i posjete muzeju Hejdar Alijev, gdje su prisutni mogli da se upoznaju sa kulturnim nasljeđem Azerbejdžana, kao i posjeta gradu Agdamu, koji je pretrpio velika oštećenja u sukobu sa Armenijom. Nakon Agdama, učesnici su se uputili u Ganju, drugi najveći grad u Azerbejdžanu u kome je nekoliko civila izgubilo život u terorističkom napadu.
Na mjestima na kojima su civili izgubili život održane su komemoracije, a učesnici su položili cvijeće u Aleji časti i Aleji žrtava.
Nakon zadnje panel diskusije, predstavnici 32 omladinske organizacije potpisale su Baku deklaraciju. Također, učesnici su potpisali i memorandum o inicijativi za uspostavljanje mreže „Evropska omladina za održivi mir“.
Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH
PROČITAJTE I:   Proljeće u Istanbulu u znaku tulipana

Zadnje objavljeno