Politika

Premijer Bašić primio delegaciju Vatrogasnog saveza ZDK

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je danas s delegacijom Vatrogasnog saveza ZDK-a o djelovanju dobrovoljnih vatrogasnih društava, a u sklopu priprema za obilježavanje manifestacije “Oktobar mjesec zaštite od požara”.

U delegaciji su bili predsjednik Skupštine Saveza Nedžad Smajlović, predsjednik UO Samir Mujagić, načelnik Halim Kulović i sekretar Edin Talić, a sastanku je prisustvovao i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

Vatrogasni savez ZDK-a fomiran je 2015. godine i okuplja devet dobrovoljnih vatrogasnih društava, a osim prevencije i akcija gašenja požara, bavi se edukacijom. U planu je intenziviranje rada sa omladinom kroz predavanja u školama.

Premijer Bašić je pohvalio rad Saveza i dobrovoljnih vatrogasnih društava, koje Vlada podržava materijalno i finansijski putem Kantonalne uprave civilne zaštite, te se založio za iznalaženje sistemskog modela za finansiranje ovih društava s obzirom na njihov značaj za zajednicu.

Najavio je da će Vlada podržati aktivnosti Saveza u okviru obilježavanja manifestacije “Oktobar mjesec zaštite od požara”, koja je prilika za dodatno jačanje svijesti o važnosti sistema zaštite od požara.

Direktor Aličić rekao je da je KUCZ od 2016. godine nabavilo i opremilo specijalnom opremom 11 vozila koja su data na korištenje dobrovoljnim vatrogasnim društvima, te da će fokus u narednom periodu biti na dodatnom opremanju i obuci dobrovoljnih vatrogasnih jednica.