Biznis

Probijena i lijeva cijev tunela Zenica na trasi Koridora 5C prema Doboju

Na poddionici Ponirak – Vraca danas je završen iskop i lijeve tunelske cijevi, čime je tunel Zenica kompletno probijen.  Proboj tunela odvijao se 24 sata dnevno, u tri smjene. Prosječno dnevno napredovanje bilo je od 5 do 6 metara, a iskopano je ukupno 630.000 kubnih metara materijala.

“Probijanje tunela Zenica izvedeno je 560 metara ispod površine zemlje. Tokom probijanja dolazilo je do prodora ekstremnih količina vode, i do 62 litra u sekundi. Sada se nastavljaju radovi na betoniranju sekundarne obloge tunela. Ovo je dokaz da posjedujemo tehničko i stručno znanje, da radimo najkompleksnije geotehničke projekte”, kazao je Ahmed Mušija, Šef projekta na poddionici Ponirak – Vraca iz JP Autoceste FBiH.

PROČITAJTE I:   Ako tražite posao: Otvorena radna mjesta u Sarajevu, Zenici, Tuzli…

Tunel Zenica ukupne dužine je 3.360 metara i predstavlja trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora 5C u Bosni i Hercegovini. Izvodi se kao dvocijevni tunel i prolazi ispod planine Vepar. Imat će devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše. Njegovim završetkom i puštanjem u promet put između Zenice i Žepča bit će kraći za pet kilometara.

Zadnje objavljeno