BiH

Prof.dr Nezir Pivić na regionalnoj konferenciji „Mapa puta za borbu protiv korupcije i ilegalnih finansijskih tokova za Zapadni Balkan“

Nezir Pivić na regionalnoj konferenciji

Prof.dr. Nezir Pivić zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine je, na poziv ministra pravde Republike Sjeverne Makedonije Bojana Maričika učestvovao na konferenciji „Mapa puta za borbu protiv korupcije i ilegalnih finansijskih tokova za Zapadni Balkan“ Ohrid 2021.

U svom obraćanju prof.dr. Pivić je upoznao prisute predstavnike vlada, agencija za borbu protiv korupcije, diplomatskog kora, kao i ostale visoke zvanice, o rezultatima koje je Bosna i Hercegovine postigla u oblasti borbe protiv korupcije, pranja novca i sprječavanja sukoba interesa.

Prof.dr Pivić kao šef Delegacije Bosne i Hercegovine za MONEYVAL podjelio je sa prisutnim iskustva i prakse u upravljanju procesom koji je za rezultat imao odluku Moneyvala da skine Bosnu i Hercegovinu sa liste zemalja koje se smatraju djelom sistema za pranje novca i finansiranje terorizma, a što je za Bosnu i Hercegovinu veliki uspjeh.

PROČITAJTE I:   Borrell: Sporazum Srbije i Kosova se mora provesti, nema biranja

Prof.dr. Pivić upoznao je prisutne i sa zakonodavnim aktivnostima Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv korupcije i sukoba interesa, te istakao da je nedavno okončan rad na izradi Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Nacrtu Zakona o spriječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Na regionalnoj konferenciji je podržan dokument „Mapa puta za borbu protiv korupcije i ilegalnih finansijskih tokova za Zapadni Balkan“ čiji je cilj da bude kopča saradnje tužilaštava Zapadnog Balkana u istragama krivičnih djela korupcije i sukoba interesa.

PROČITAJTE I:   Inicijativa za subvencioniranje solarnih panela domaćinstvima naišla na "zid"

„Dajem punu podršku ideji formiranja regionalne mreže specijalnih tužilaca u zemljama Zapadnog Balkana koji bi sukladno “Mapi puta” sarađivali u krivičnim istragama korupcije i sukoba interesa ali i drugih krivičnih djela. Izražavam nadu da će ovaj skup poslužiti kao početna tačka za daljnji razvoj ove značajne ideje.“ Istakao je zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine u završnom obraćanju.

Prisutni su pored snažne podrške formiranju mreže tužilaca u zemljama Zapadnog Balkana, zauzeli i stav o važnosti regionalne saradnje u oblasti borbe protiv korupcije i sukoba interesa, jačanju kapaciteta tužilaštva i policije za sprovođenje istraga i unaprijeđenje sistema prijavljivanja imovine i sukoba interesa nosioci javnih funkcija.

Zadnje objavljeno