Svijet

Proljetna prognoza AccuWeathera za Evropu: Na Balkanu hladno vrijeme sa grmljavinskim olujama

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather je objavio proljetnu prognozu za cijelu Evropu. U kojem dijelu će prvo zagrijati sunce, ko treba biti zabrinut zbog suše, a ko zbog oluja, pročitajte u analizi njihovih stručnjaka.

Visok pritisak nad zapadnom i srednjom Evropom bi u predstojećoj proljetnoj sezoni oluje trebalo da odvrati od južnog dijela kontinenta i usmjeri ih ka sjeveru. To znači da će se olujni naleti, karakteristični za sjever i zapad, zadržati i tokom proljeća.

Oluja će tako, iako ne bi trebala proizvesti ozbiljne probleme, biti stalna tema u navedenim dijelovima kontinenta, no u nekim drugim područjima problemi bi mogli nastati zbog suše.

PROČITAJTE I:   NAREDNI TEK 2040. I 2854: Prvi put nakon 18 godina na nebu će se pojaviti fenomen "Parada planeta"

Naime, obilje suhog vremena, sunca i topline očekuje područja od Pirinejskog poluotoka do dijelova Francuske, Italije i obale Balkana. Takvi izgledi su idealni za one koji žele uživati u toplini, međutim zabrinutost među poljoprivrednicima će biti očigledna.

Centralna Evropa i Balkan

Središte kontinenta pak može očekivati prilično umjereno proljeće, bez posebno dugih perioda vlažnog ili suhog vremena. Očekuje se da će padavine u unutrašnjosti Balkana, te širom sjeverne Francuske, Njemačke i Poljske biti uglavnom malo ispod normale s tim da su u Francuskoj i Poljskoj zbog naleta oluja moguće i poplave.

PROČITAJTE I:   NAREDNI TEK 2040. I 2854: Prvi put nakon 18 godina na nebu će se pojaviti fenomen "Parada planeta"

“Na ovom području imat ćete periode nevremena koji traju otprilike pet dana u kontinuitetu, a zatim bi trebali imati i duže sušne periode”, rekao je jedan od meteorologa AccuWeathera, koji je radio na prognozi za proljeće.

Balkan će biti još jedno područje gdje se kasnije tokom proljeća očekuju jače grmljavinske oluje. Najveća opasnost od takvih oluja očekuje se u maju. Tada meteorolozi AccuWeathera očekuju hladnije vrijeme uslovljeno hladnim zrakom koji se iznad Ukrajine “sudara” sa blagim uslovima sa zapada.