Kultura

Promovisana knjiga “Vrtlog jedne sanjalice” autorice Aldijane Čaušević – Bug.ba

U Kristalnoj sali Općine Bugojno 15.03.2023. godine održana je promocija knjige “Vrtlog jedne sanjalice” autorice Aldijana Čaušević. Izdavač knjige je Omladinski centar Bugojno. Recenzenti knjige su Amar Velagić i Naida Kolonić, moderatorica i lektor Nejra Čehajić. Dijelove zbirke čitali su volonteri Omladinskog centra Bugojno. Aldijana Čaušević rođena je u Bugojno gdje je završila osnovnu i srednju školu, majka je dvije djevojčice. Slobodno vrijeme posvećuje pisanju poezije. Rado čita knjige i odlazi u prirodu kako bi što kvalitetnije iskoristila svoje slobodno vrijeme. Živi i djeluje u Bugojnu.

Životne mudrosti i hrabrosti jedne mlade i snažne žene

– Aldijana je jedna potpuno originalna osoba u bosanskohercegovačkom javnom prostoru. Sreća je da živimo u jednom digitalnom dobu i da ono otkriva osobnost stvarnu ličnost, ovog doba. Nude nam kreacije koje nisu oficijelno odobrene sa tastom velike umjetničke vrijednosti, al su ovdje i sada itekako značajne pošto su realne i istinite, odvažne i životne. Danas u sve minuse globalnog sela, jedno predstavlja veliki plus, a to je kriterij publike. On je nenadmašan kriterij koji čisti i odgovor koji je  sve što plasiramo u javnost. Virtualna nas kultura vraća na temeljne postavke, gdje je publika odavno trebala da zna da zabavi, poduči i nauči nas svemu. Svako eksperimentisanje je dozvoljeno, ali je najbolje ono koje daje najbolji rezultat i da prođu kod publike je najvažniji. Aldijanini savjeti poruke i pouke su jako dobro prihvaćeni od strane publike. U svojoj knjizi Vrtlog jedne sanjalice, je dala snažnu metaforu, koji je zapravo pravi zbornik pouka, poruka, stavova, savjeta, sve što potrebno jednoj ženi. Uživala sam čitajući njen roman života koji zvoni iskustvom i duhovnim preobražajima, a ne isključuje žensku senzibilnost koja danas ne smije biti nipošto zaboravljena. Aldijana je čulna, osjećajna, mudra i potencira mudrost koji je ženino najjače oružje u borbi za samoprihvatanje, i prihvatanje od partnera, jer samo u paru mogu više jer su ravnopravni istakla je u Naida Kolonić u recenziji knjige.

PROČITAJTE I:   Učenici MSŠ Bugojno autori brošure: "Priče iz sehare mladih" - Bug.ba

Osvrt na djelo “Vrtlog jedne sanjalice” autorice Aldijane Čaušević

-Ova zbirka odiše melanholičnim tonom koji se povremeno prekida sa životnim porukama u vidu opomena na koje, u haosu savremenog proticanja vremenskih trenutaka u vasioni, često zaboravimo i bivamo potpuno indeferentnim kada se predoče u neizbježnu životnu situaciju. Motivacija je, rekao bih, najčešći izazov sa kojim se svaki čovjek susreće na ovoj tmurnoj, umornoj i oboljeloj Planeti, Internet platoforme koje pružaju motivacijske govore, savjete i citate su najposjećeniji centri digitalnog življenja. Životna poruka koja objedinjuje cjelokupna autoricina ispitivanja vrijednosti ovozemaljskog ispisana je u sljedećim stihovima:

PROČITAJTE I:   Učenici MSŠ Bugojno autori brošure: "Priče iz sehare mladih" - Bug.ba

Pusti dušu da sanja,

da mašta,

da leti!

Pusti je da te vodi,

ohrabri je.

Zna ona pravi put…

Cjelokupan opus Aldijaninog stvaralaštva moguće je podijeliti u tri grupe s obzirom na finalni cilj pjesme. Prva grupa pjesama je ljubavna poezija. Dominiraju teme platonske zaljubljivosti, čovjekovog preispitivanja i listanja albuma uspomena, sjete, srdžbe, gnjeva i tuge. Autorica kreira cjelinu analizirajući motiv koji dominira u trenutku pjesničkog zanosa i nudi čitanje u jednom dahu. Druga je motivacijska poezija, a treća samosvjesna odnosno samoreflektirajuća, intrinzična u kojoj autorica nudi vlastita promišljanja o sebi, svom životu i postupcima koji su joj se desili. Dakle, vrši pshiologijske opise svoje ličnosti, ali i drugih ljudi gdje pokazuje kritičku nastrojenost, pozitivnu i negativnu istakao je dijelu  osvrta Amar Velagić.
Izvor: bug.ba

Zadnje objavljeno