Zanimljivosti

Prve restauratorke u BiH Lamija Avdić i Nejra Ljubuškić: Očuvanjem starih knjiga i rukopisa čuvamo naš identitet

Prve restauratorke u Bosni i Hercegovini Lamija Avdić i Nejra Ljubuškić predano rade na očuvanju starih rukopisa i knjiga i žele jačati svijet javnosti o važnosti restauracije i konzervacije za očuvanje kulturno-historijske baštine.

Restauratorka Avdić prošlog mjeseca je odbranila svoj magistarski rad na interdisciplinarnom studiju konzervacija i restauracija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a rad je javnosti predstavila digitalnom izložbom u organizaciji Škole fotografije i Muzeja Grada Zenice.

“To je bio jedan od rijetkih sačuvanih primjeraka rukopisa na području Bosne i Hercegovine, rukopis Kur'ana koji potiče iz 18. stoljeća, a danas se nalazi u biblioteci Mesudija. Mnogo sam zadovoljna odzivom, čak nisam ni očekivala toliko interesovanje i mislim da bismo trebali češće organizirati takve skupove kako bismo javnosti predstavili šta zapravo znači restauracija“, kazala je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Lamija Avdić.

Među brojnim čestitkama i pohvalama koje je dobila, Avdić je kao najdražu izdvojila čestitku Melise Begović, njene profesorice iz srednje škole.

PROČITAJTE I:   Šta nutricionisti kažu o kombinaciji paradajza i krastavaca u salati

Ističući kako je izložbom prikazano kako zapravo izgleda taj složeni proces restauracije, Avdić je kazala da sa kolegama želi raditi na jačanju svijesti o važnosti restauracije i konzervacije za očuvanje bogate kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine.

“Ja bih voljela otići na specijalizaciju u inozemstvo. Mi smo ovdje učili u dosta skromnim uvjetima, ali veoma dobro smo naučili zahvaljujući predanosti i posvećenosti naših profesora i nas studenata. Međutim, sada bih voljela da vidim kako to izgleda vani i da to novostečeno znanje prenosim ovdje na nove generacije“, kazala je Avdić.

Restauracija predstavlja jako složen proces i podrazumijeva dobro poznavanje hemije, historije, kao i samog procesa restauracije i konzervacije.

Magistrica restauracije Nejra Ljubuškić je istakla da se restauracijom produžava vijek i usporava proces starenja starih knjiga i rukopisa.

“Restauracija je oživljavanje starih artefakata, za nas striktno knjiga budući da smo specijalizirane za stare knjige. Sve intervencije koje se na njima samo produžavaju vijek tim starim knjigama i sve intervencije koje radimo su povratne, odnosno ne smijemo raditi ništa što bi naštetilo samom djelu“, kazala je Ljubuškić.

PROČITAJTE I:   Toyota ulaže 2,1 milijardu dolara u fabriku

Ona je naglasila da stare knjige i rukopisi imaju veliku historijsku ili umjetničku važnost i da su svojevrsni čuvari identiteta svake nacije.

U razvijenim zemljama, pa i zemljama regije djeluju javne ustanove, zavodi za konzervaciju i restauraciju i redovno se održavaju renomirane međunarodne konferencije iz te oblasti, a Avdić i Ljubuškić će kao pionirke restauracije raditi na poboljšanju statusa te djelatnosti u Bosni i Hercegovini.

“I ja bi voljela da odem u inozemstvo da detaljnije proučavam rukopise jer me zanima pisano naslijeđe. Međutim, voljela bih da ovdje sa kolegama osnujemo institut ili nešto slično što bi bilo naše u Bosni i Hercegovini, gdje bismo organizirali konferencije i štitili naše naslijeđe“, zaključila je Ljubuškić.

Zadnje objavljeno