Ličnosti

Ruski opozicionar Aleksej Navalni osuđen na 3,5 godine zatvora

Ruski opozicionar Aleksej Navalni osuđen je danas na 3,5 godine zatvora nakon što je moskovski sud rekao da je prekršio propise uvjetne osude. On je osuđen za kršenje propisa uvjetne kazne iz 2014, odnosno što je preskočio obavezno javljanje zatvorskoj službi tokom boravka u Njemačkoj krajem 2020.

Uvjetna kazna od 3,5 godine pretvorena je u zatvorsku kaznu, prema odluci suda. Godina koju je Navalni već odslužio u kućnom pritvoru bit će uračunata u kaznu, što znači da će u zatvoru provesti još 2,5 godine.

Navalni (44) je uhapšen 17. januara kad se iz Berlina vratio u Moskvu, nakon što se u Njemačkoj mjesecima oporavljao od napada nervnim agensom u avgustu prošle godine, za koji krivi predsjednika Vladimira Putina.

Njegovo posljednje privođenja izazvalo je masovne proteste širom Rusije.

Mnoge njegove pristalice i danas su privedene nakon što su se okupile ispred moskovskog suda na kojem je izrečena presuda.

Navalni je najoštriji kritičar vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Evropski sud za ljudska prava 2017. je presuda protiv Navalnog iz 2014. bila “proizvoljna i nerazumna”. Navalni također tvrdi da se protiv njega vode politički motivirani procesi.

Zadnje objavljeno