BiH

“Schengen” nije promijenio carinske procedure, putnike promjene očekuju krajem 2023. 

Dragan Kovačević izjavio je danas u Sarajevu da ulazak Hrvatske u “Schengen” nije ništa promijenio u smislu graničnog režima sa BiH.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević izjavio je danas u Sarajevu da ulazak Hrvatske u “Schengen” nije ništa promijenio u smislu graničnog režima sa BiH.

Na forumu “Efekti ulaska Republike Hrvatske u Schengen iz ugla ekonomske saradnje HR/EU  BiH”, koji je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Kovačević je naveo da se Schengen procedure primjenjuju već neko vrijeme, te da nema nikakvih novih postupanja. 

PROČITAJTE I:   Na pres konferenciji prezentovani rezultati 100 dana rada Vlade BPK Goražde – RTV BPK

“Primjetno je da nam u određenim stvarima sistemi nisu kompatibilni i zadaća je na bh. strani da iskoristi svoje mogućnosti i pokrene inicijative prema Europskoj komisiji”, rekao je Kovačević.

Dodao je da bi BiH trebala odraditi neke tehničke stvari poput uvođenja elektronskog potpisa, što bi uveliko pomoglo protočnosti roba.  

vuković

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istakao je da su od kolega iz Hrvatske dobili uvjeravanja da se carinske procedure neće mijenjati, dok će se određene promjene odnositi na prelazak putnika iz trećih zemalja preko granice.

PROČITAJTE I:   Pokušaj ubistva u Višegradu

Pojasnio je da će te izmjene biti uvedene krajem 2023. i uključivat će davanje biometrijskih podataka svih putnika, što bi trebalo trajati 30 do 60 sekundi po osobi.Izvor: www.akta.ba

Zadnje objavljeno