BiH

Šefica OSCE-misije traži od policije ZDK da zaštiti sigurnost službenika OSCE-a Alena Ćosića

Šefica Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec uputila je pismo ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dariju Pekiću i policijskom komesaru Rusmiru Šišiću u kojem izražava zabrinutost za sigurnost člana osoblja OSCE-a u Maglaju Alena Ćosića.

Kavalec u pismu navodi da je u “večernjim satima 9. i 10. januara nepoznata osoba ili pojedinci na Facebook profilu ‘Maglajski Vijećnik’ objavili niz objava koje ugrožavaju sigurnost” navedenog službenika OSCE-a.

“Objave na internetu su neprihvatljive jer potiču mržnju i ugrožavaju mog kolegu i njegovu porodicu. Oni također služe za poticanje međuetničkih tenzija i narušavanje odnosa u zajednici u općini Maglaj. Doista, Misija pohvaljuje mnoge pozitivne korake koji su poduzeti kako bi se unaprijedilo pomirenje u općini: sve radnje koje potkopavaju ove uzorne napore treba najoštrije osuditi”, navodi u pismu Kavalec.

PROČITAJTE I:   Ramazanski vozić danas u Kaknju

Šefica OSCE-misije poziva “nadležna policijska tijela da provedu temeljitu istragu o predmetnim objavama na internetu”, čije je screenshotove priložila u pismu.

“Nadalje, očekujem da će Policija Zeničko-dobojskog kantona učiniti sve što je u njihovoj moći da se navedena mjesta uklone što je prije moguće kako bi se osigurala sigurnost i sigurnost mog kolege i njegove porodice, kao i svih stanovnika općine Maglaj. Kako gospodin Ćosić živi i radi u Maglaju, već sam o svojoj zabrinutosti obavijestila načelnika Mirsada Mahmutagića”, piše ambasadorica Kavalec.

PROČITAJTE I:   ECB osigurava dolarsku likvidnost u koordinaciji sa skupinom središnjih banaka

Podsjećamo, Ćosić je duže vrijeme izložen napadima na društvenim mrežama sa Facebook profila i internet portala koji se dovode u vezu s vladajućim SDP-om i načelnikom Mahmutagićem. Prema našim saznanjima, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) već vodi istragu o napadima na Ćosića.

Zadnje objavljeno