Biznis

Sindikat i EPBiH bez dogovora o kolektivnom ugovoru, rudari stupaju u generalni štrajk 22. decembra?

– Pregovarački proces izmešu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH završen je bez dogovora – kazao je za Faktor Sinan Husić, predsjednik ove sindikalne organizacije.

Iako je nakon sastanka 24. novembra bilo naznaka da je došlo do približavanja stavova dvije strane, razlike su očigledno ostale nepremostive.

Posljednji krug pregovora održan je danas u Sarajevu, ali nije došlo do usaglašavanja između socijanih partnera.

– Sindikat je ostao pri svojim zahtjevima, također i EPBiH. Nismo se mogli usaglasiti i ovim je najvjerovatnije završena priča o postizanju dogovora o novom kolektivnom ugovoru – ističe Husić.

PROČITAJTE I:   Novalić poručio da FBiH ima rekordan budžet, otkrio koji su najvažniji projekti

Najavio je da bi do kraja sedmice trebala biti održana sjednica Upravnog odbora Sindikata na kojoj će se odrediti naredni koraci.

– Mi ćemo na toj sjednici ići s prijedlogom o najavi generalnog štrajka u rudnicima FBiH za 22. decembar. U ovom trenutku nije realno očekivati da dođe do preokreta, jer nećemo pristati na nešto što ne postoji u kolektivnom ugovoru elektroprivredne djelatnosti u FBiH. Znači, ne pristajemo na razdvajanje rudara i radnika u elektroprivrednoj djelatnosti – naglašava Husić.

PROČITAJTE I:   Skoro 40 posto internetskih trgovina koristi manipulativne tehnike

Kakav je stav EPBiH o krahu pregovora pokušali smo saznati od direktora ove javne kompanije, ali se Admir Andelija do objave ovog teksta nije javljao na naše pozive.

Podsjećamo, sindikati rudara tražili su povećanje satnice, odnosno najniže cijene rada, sa 2,70 na tri KM, što iznosi 11 posto, kao i povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM. Pored toga, traženo je da linearno povećanje plaća iz maja, u iznosu od 230 KM, ostane i dalje na snazi.

Autor: faktor.ba

Zadnje objavljeno