BiH

Škole širom BiH obojene u plavo!

Učenice, učenici, nastavnice i nastavnici u škole su došli obučeni u plavo, istaknuli vlastite poruke i slogane o pravima, pokazali da mogu, znaju i žele dići svoj glas

Hiljade učenica i učenika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine pridružilo se kampanji UNICEF-a “Obojimo svijet u plavo” povodom Međunarodnog dana djeteta. Učenice, učenici, nastavnice i nastavnici 18. decembra u škole su došli obučeni u plavo, istaknuli vlastite poruke ili slogane o pravima djece, kreirali umjetničke performanse, a u mnogim školama djeca su preuzela vođenje školskih časova.

“Svijet 20. novembra/studenog obilježava Međunarodni dan djeteta, dan kada je 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta. Ove godine smo se fokusirali na ravnopravnost i inkluziju, te nastojali ukazati na neophodnost poštivanja svakog prava za svako dijete.  Učionica je važno i bezbjedno mjesto u kom djeca stiču znanja i uče životne vrijednosti. Škola doprinosi ne samo kvalitetnijem obrazovanju, nego i odgoju i formiranju mlade osobe, tako da poštuje prava drugih, uvažava različitosti, brine i izražava empatiju”, kazala je predstavnica UNICEF-a za BiH dr. Rownak Khan izražavajući zadovoljstvo odzivom djece i podrškom škola.

PROČITAJTE I:   Stanje šuma u FBiH - U deset godina realizacija pošumljavanja oko 60 posto, sječe šuma 95 posto

Učionice su taj dan bile su u znaku dječijih prava, djeca su pokazala da mogu, znaju i žele dići svoj glas za svoja prava. Osim što su obučeni u plavo preuzeli časove, djevojčice i dječaci išli su i korak dalje pa su održane brojne radionice i akcije kako u školama, vrtićima, tako i u školskim dvorištima. Sve su fotografisali i snimili, te inbox UNICEF-a bukvalno “zatrpali” svojim porukama koje su toliko željeli poslati. Pozivu su se priključili i mališani iz vrtića i brojnih udruženja, radionica i igraonica koji su na svoj način kreativno iskazali svoje želje i pokazali da već znaju mnogo o svojim pravima.

PROČITAJTE I:   Vispak, Konzum i Mercator zajedno „stvaraju ljubav“ za djecu oboljelu od raka

Škole širom svijeta udružile su se sa UNICEF-om i pokazale svoj rad na zagovaranju i slavljenju prava djece. Međunarodni dan djeteta ove godine poklopio se sa početkom Svjetskog prvenstva u fudbalu, i iskoristio jedinstvenu prilika da se kreativno uključi u sport i pruži platformu zemljama i partnerima da stave pitanja djece na vrh globalne agende.

Međunarodni dan djeteta je prilika da djeca govore o tome kakvo obrazovanje žele u budućnosti. To je dan je dječije akcije djece koji ističe kritična pitanja koja utiču na živote djece i podržava njihov angažman kao zagovornika vlastitih prava, što su na najbolji mogući način pokazali djevojčice i dječaci iz BiH koji su taj dan svoje škole i svijet obojili u plavo!