BiH

Švicarska uvrstila BiH među rizične zemlje

Švicarska je od danas uvrstila BiH među rizične zemlje zbog razvoja epidemiološke situacije, saopšteno je iz švicarske Ambasade u Sarajevu.

U saopštenju se precizira da je za nevakcinisane državljane trećih zemalja koje spadaju među rizične ulazak u Švicarsku moguć samo u hitnim slučajevima.

“U tom slučaju neophodno je dobiti takozvanu lese /Laissez/ propusnicu. Obrazložene i opravdane upite moguće je poslati na mejl /wien.cc@eda.admin.ch/. Lista sa pobrojanim situacijama hitnih slučajeva može se naći na veb-stranici Državnog sekretarijata za migracije među kovid 19 direktivama”, ističu iz Ambasade Švicarske.

PROČITAJTE I:   Oko 500 zaposlenih u Komunalno Brčko traži povećanje plata

Licima koja dolaze iz rizične zemlje i dalje je dozvoljen ulazak u Švicarsku ako se dokaže da su imunizovana priznatom vakcinom, shodno odluci švicarskog Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

“U zavisnosti od toga da li se radi o državljanima EU, državljanima članica Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu /EFTA/ ili državljanima drugih zemalja za ulazak u Švicarsku primjenjuju se različiti propisi”, napominju iz Ambasade i dodaju da je Državni sekretarijat za migracije Švicarske nadležni organ u toj zemlji.

PROČITAJTE I:   Na Dan voda stručnjaci upozoravaju da je sve više vode u BiH neupotrebljivo za piće

Od pristupanja Švicarske Šengenskom i Dablinskom sporazumu 12. decembra 2008. godine, švicarska predstavništva u inostranstvu mogu izdavati određene vrste viza, zavisno od svrhe planiranog boravka u toj zemlji.

Zadnje objavljeno