BiH

Tešanj će postati prva općina u ZDK koja će zauvijek riješiti problem minske zagađenosti

Tešanj će postati prva općina u Zeničko-dobojskom kantonu koja će dobiti status općine slobodne od uticaja mina. Nakon završetka projekta deminiranja minski sumnjivog područja Oraš Planje u općini Tešanj kojeg je finansirala Vlada SAD-a 2021., isti donator je izdvojio sredstva za oslobađanje posljednje minski sumnjive površine ukupne veličine 2.142.000 m2.

Načelnik Tešnja Suad Huskić naglasio je da je u općini Tešanj sigurnost ljudi na prvom mjestu.

– Upravo zbog toga, radujemo se što je donator,Sjedinjene Američke Države, zainteresovan da nam pomogne u rješavanju problema mina. Izražavamo iskrenu i duboku zahvalnost Vladi SAD što su odvojili finansijska sredstva kojima će se ovaj problem u našoj općini zauvijek riješiti – rekao je Huskić.

PROČITAJTE I:   Forum građana u BiH za postavljanje standarda u korištenju društvenih mreža za vrijeme predizborne kampanje

Nosilac projekta je humanitarna i neprofitna organizacija ITF Enhancing Human Security, koja se bavi humanitarnim deminiranjem, uklanjanjem eksplozivnih ostataka rata i pomoći žrtvama mina u BiH.

Radove na deminiranju na projektu oslobađanja minski  sumnjive površine provodit će Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH-MDDC iz kojeg je na 4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina, saopćeno da se danas želi odati počast svima koji su uključeni u protivminsko djelovanje diljem svijeta, jer je uklanjanje mina značajno zbog mnogih ključnih razloga.

PROČITAJTE I:   OBJAVLJENA PROGNOZA DO 12. JULA: Evo kad nam stižu kiša i grmljavina

Osim što se spašavaju nebrojeni životi ljudi, uklanjanjem mina oslobađa se zemljište neophodno za poljoprivredu i sveukupni razvoj zajednica. Veliki napredak za svaku općinu je upravo aktivnost kojom se rješava problem mina na cijeloj njenoj teritoriji.