Biznis

Top 10 kompanija u industriji namještaja u prošloj godini

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, učešće drvnog sektora u ukupnom izvozu privrede BiH je 13,1 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom 347 posto.

U oko 1.400 kompanija zaposleno je blizu 30.000 ljudi. Drvoprerađivačka industrija u BiH jedna je od strateških grana privrede i na osnovu zvaničnih izvještaja zabilježen je rast izvoza, gdje se posebno ističe tržište Njemačke sa 20 posto rasta.

I pred velikih izazova sa kojima se susreću kompanije industrije namještaja, poput nedostatka sirovina čija je cijena drastično povećana, problemi u lancu snabdijevanja, nedostatak stručnog kadra, čak 80 posto kompanija zabilježilo je rast obima narudžbi u 2021. godini.

PROČITAJTE I:   NAJAVA: Konferencija o digitalizaciji industrije "Targer Con 4.0"

U industriji koja je jedanod temelja bh. ekonomije, većina kompanija posluje i poveća svoje učešće na inostranim tržištima.

Kompanije plasiraju proizvode u skladu sa visokim standardima i zahtjevima EU tržišta, a najviše namještaja iz Bosne i Hercegovine otišlo je u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Holandiju, Austriju i Sloveniju.

U tradicionalnoj godišnjoj Akta.ba analizi kompanija ovog sektora, među top 10 nema velikih promjena. Pojedine kompanije su ostvarile rast prihoda i dobiti, a na prvom mjesto po ostvarenoj dobiti nalazi se tešanjski Artisan koji je ostvario rekordnih 9,5 miliona KM.

PROČITAJTE I:   Wizz Air uklanja čak šest ruta iz Sarajeva

Prvo mjesto po prihodu iz godine u godinu zauzima Fen BH iz Lukavca koji proizvodi namještaj za kupce u Holandiji, Njemačkoj, Belgiji i Italiji. Firma koja zapošljava 376 radnika, nije stala s proizvodnjom i izvozom ni cijelo vrijeme pandemije.

indust