Biznis

TOP 10: Ovo su najpoželjniji poslodavci u BiH!

Najpoželjniji poslodavac u 2021. godini je kompanija dm drogerie markt, pokazalo je istraživanje koje kompanija Kolektiv i portal MojPosao.ba provode već 15. godinu.

Uz titulu najpoželjnijeg poslodavca dm je ove godine dobio i priznanje najinkluzivniji poslodavac za 2021. godinu.

Kako je prilikom predstavljanja rezultata istaknuto osim dm-a najpoželjniji poslodavci u protekloj godini su i Telemach, Holdina, Violeta, m:tel, Bosnalijek, BS Telecom solutions, BH Telecom, Hifa Oil d.o.o. Tešanj i Coca Cola BH.

“U istraživanju je ove godine učestvovalo više od 11.000 ispitanika iz gradova širom BiH, a bilo je nominovano 500 kompanija”, kazala je Nermana Ajanović Hajdarpašić, voditeljica razvoja i marketinga u kompaniji Kolektiv/MojPosao.ba.

PROČITAJTE I:   U opštini Sokolac "solarna revolucija": U pripremi desetine projekata

Istraživanje je pokazalo i da je pandemija imala određenog utjecaja na zaposlene

“Gledajući trendove na tržištu rada pokazalo se da je jedan od pet zaposlenih promijenio posao u zadnjih godinu dana, da jedan od četvero ispitanih planira promijeniti posao, kao i da jedan od pet aktivno traži drugi posao. Ovo nam govori da poslodavci moraju raditi na unapređenju brenda poslodavca, na pružanju boljih uslova za rad, jer će kandidata za posao biti sve manje”, istakla je Ajanović-Hajdarpašić.

PROČITAJTE I:   Boravak u Njemačkoj dobilo 50.000 bh. građana

Dodala je da prema istraživanju 22 posto zaposlenih traži drugi posao u inostranstvu, a da su razlozi za promjenu posla prije svega niska plata, loša atmosfera među kolegama i prevelik obim posla.

“Većina ispitanika od poslodavca očekuje platu od 1.000 do 1.500 KM, a najatraktivniji sektori za rad su telekonunikacije, nafta i plin i maloprodaja”, istaknuto je na prezentaciji istraživanja.

Zadnje objavljeno