BiH

Tuneli Ravne u Visokom ruše sve rekorde, do 20. avgusta obišlo ih 91.000 posjetilaca

Tuneli Ravne u Visokom ruše sve rekorde, do 20. avgusta obišlo ih 91.000 posjetilaca- Arheološki park “Bosanska piramida Sunca” postao je prava turistička destinacija koju svakodnevno obilaze brojni turisti iz cijelog svijeta. Prof. dr. Semir Osmanagić, arheolog i osnivač Fondacije “Bosanska dolina piramida”, ističe da su već sada premašili zacrtani plan za 2021. godinu.

– Imamo rekordnu i fantastičnu sezonu koja je premašila sva naša očekivanja. Od 1. januara do 20. avgusta imali smo 91.000 posjetilaca u tunelima Ravne, koji su naša najatraktivnija turistička destinacija. U 2020. godini smo imali 84.000, a 2019. oko 50.000 posjetilaca. Do kraja godine mislimo da bi mogli stići do brojke od 120.000 posjetilaca – kaže Osmanagić.

PROČITAJTE I:   Pružena interventna materijalno tehnička podrška za saniranje posljedica od obilnih kišnih padavina – RTV BPK

Kako ističe, popularizaciji arheološkog parka doprinijele su brojne sportske, muzičke i filmske zvijezde.

– Osim šampiona Novaka Đokovića, tu su Damir Džumhur, Jusuf Nurkić, Mirza Teletović, Džanan Musa… U Visoko su dolazili i najbolji rukometaši, košarkaši, karatisti iz regiona. Nedavno smo uz naše košarkaške zvijezde Nurkića, Musu i Teletovića organizirali turnir za djecu bez roditelja Mostara, Banja Luke, Sarajeva i Zenice. Naš arheološki park postaje svojevrsna sportska turistička destinacija. Posljednjih sedmica redovan posjetilac je i naš glumački bard Josip Pejaković koji na našim lokacijama promovira svoju novu knjigu. I biznismeni i uspješni poslovni ljudi dolaze na naše piramide. Tako su nas posljednjih dana obišli Mensur Mulalić, vlasnik Limometala iz Cazina, Adnan Kovačević, vlasnik autosalona Turbo Trade iz Sarajeva i Šemsudin Smajić, uspješni Bosanac koji je vlasnik uspješne firme u Minhenu. I muzičari i pjevači podržavaju naš rad. Piramidama je oduševljen i Branko Đurić, Amir Pilav iz grupe ZAR i mnogi drugi – kaže Osmanagić.

Zadnje objavljeno