BiH

Turski ministar odbrane Hulusi Akar posjetio LOT kuću Turske vojne misije u Zenici

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar posjetio je LOT kuću Turske vojne misije u Zenici te mu je uručena plaketa Počasnog građanina Zeničko-dobojskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa Akarom i delegacijom Ministarstva odbrane Turske, LOT kuću Turske vojne misije u Zenici posjetili su i turski ambasador u Sarajevu Sadik Babur Girgin, vojni ateše Mustafa Sitki Tatar i drugi zvaničnici, a o aktivnostima ih je informirao šef vojne misije brigadir Baris Konak.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, predsjedavajući Skupštine tog kantona Ćazim Huskić i bivši predsjedavajući Jasmin Duvnjak uručili su turskom ministru Akaru povelju Počasnog građanina, kojom je odlikovan 2018. godine za podršku izgradnji mira i povjerenja te za izuzetan doprinos razvijanju međunarodne i međunacionalne saradnje u BiH, u kojoj je svojevremeno bio komandant turske mirovne misije čije sjedište je bilo upravo u Zenici.

PROČITAJTE I:   Inspekcija na UNSA: Traže dokumente po prijavi poništenja doktorata Izetbegović

Tom činu je prisustvovao i Jasmin Imamović, predsjednik asocijacije “Mostovi prijateljstva BiH”, koja je bila je jedan od inicijatora i predlagača da turski ministar Akar dobije to priznanje.

Akar se sastao i sa članovima porodica koje je upoznao u periodu boravka u tom gradu, a potom je posjetio i Turski park, kojeg je na Kamberovića polju uredila Turska vojna misija, a sam Akar je u njemu u maju 2014. godine zasadio Drvo prijateljstva.

Ističući kako ga za Zenicu i BiH vežu posebne emocije, Akar je u razgovoru s prisutnim kazao da podrška Turske jačanju mira i prosperiteta Bosne i Hercegovine neće izostati te je dodao da su narodi BiH dosta propatili i da zaslužuju život ispunjen srećom i blagostanjem.

PROČITAJTE I:   Ruševina ili neboder: Odmotava se klupko oko Valterove električne centrale i Kvadranta B

Posjeta Zenici je organizirana u okviru Akarove višednevne zvanične posjete Bosni i Hercegovini, a tokom dana će posjetiti i turske vojnike u bazi “Butmir“ kod Sarajeva.

Akara je u nedjelju na Sarajevskom aerodromu dočekao ministar odbrane BiH Sifet Podžić, a njihov službeni sastanak u Ministarstvu odbrane BiH održan je jučer. Turski ministar se jučer sastao i sa članovima Predsjedništva BiH, a po završetku posjete iz Sarajeva će danas otputovati u zvaničnu posjetu na Kosovo.

Zadnje objavljeno