Biznis

U 2021. opao broj poziva za finansiranje privrednika

Tokom 2022. godine objavljeno je 748 poziva/konkursa za sufinansiranje poduzetnika i privrede u BiH, što je za čak 12,7 posto manje nego u 2021. godini, podaci su agencije Briefing za praćenje i analizu tendera.

Od ukupnog broja poziva za finansiranje privrede njih 26 se odnosi na podršku biznisu koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa, što je očekivano smanjenje kada se u vidu ima stabilizacija pandemije.

U navedenom periodu raspisan je 81 grant za različite oblasti razvoja biznisa. Podrška ženskom poduzetništvu se pominje u 57 poziva. Objavljeno je i 40 poziva za razvojne kredite a za pokretanje privatnog biznisa i startup preduzeća izašlo je 62 poziva.

PROČITAJTE I:   Imovina KJKP Park u Dubrovniku vrijedna skoro 100 hiljada KM, ide na prodaju

“Kada pogledamo period od 2018. godine do danas, nažalost, imamo stalni pad broja poziva za finansiranje privrede. Razvoj poduzetništva je ključan za razvoj naše ekonomije. Nadamo se jačoj podršci poduzetnicima u narednom periodu, posebno zbog aktuelne globalne ekonomske krize”, istakao je Tarik Džaferović, direktor agencije Briefing.

Pozive za finansiranje privrede objavljivala su najčešće nadležna ministarstva, gradovi, općine, razvojne agencije, ambasade ali i domaće te strane nevladine organizacije.

PROČITAJTE I:   Kako je član jedne od najbogatijih porodica na svijetu propao zbog posla u BiH

Analiza agencije Briefing obuhvaća objave javnih poziva za finansiranje/sufinansiranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj biznisa, kreditna sredstva, grantove u svim službenim i dnevnim novinama te preko 2.500 web stranica naručitelja.  

Izvor: www.biznisinfo.ba

Zadnje objavljeno