Crna hronika

U AKCIJI “FAST” UHAPŠENO SEDAM OSOBA: Terete se za krijumčarenje migranata

U Bosni i Hercegovini lišeno je slobode pet osoba, a operacija je realizirana sa partnerskim institucijama Republike Hrvatske, gdje su lišene slobode dvije osobe, navode iz Tužilaštva BiH.

Postupajući po nalogu Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz podršku MUP-a KS, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA-e BiH, realizirali su operaciju kodnog naziva “Fast”, te uhapsili pet osumnjičenih osoba.

U Bosni i Hercegovini lišeno je slobode pet osoba, a operacija je realizirana sa partnerskim institucijama Republike Hrvatske, gdje su lišene slobode dvije osobe, navode iz Tužilaštva BiH.

-Aktivnosti su realizirane u suradnji sa USKOK-om i MUP-om RH, a usmjerene su na otkivanje i kazneno procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU. Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organizirana skupina sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizirano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku – navodi se.

U okviru ove operacije, kooridinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinitelji kaznenih djela bili otkriveni i zadokumentirani.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode terete se za kaznena djela: Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz članka 189a, u svezi sa kaznenim djelom Krijumčarenje ljudi, iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a tijekom dana bit će predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje kaznenih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se policijskim djelatnicima svih agencija i institucija koje su sudjelovale u međunarodnoj akciji “Fast”.

Zadnje objavljeno