Biznis

U BiH povećan broj blokiranih računa poslovnih subjekata

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je ažurirani popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH. U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da je u BiH krajem februara  bilo blokirano 100.828 računa poslovnih subjekata te da 54.638  firmi ima blokiran bar jedan račun.

U odnosu na prethodni mjesečni izvještaj (kraj januara), broj blokiranih računa poslovnih subjekata povećan za 551, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun povećan je za 349.

PROČITAJTE I:   Top 10 kompanija u industriji namještaja u prošloj godini

U novom izvještaju, koji sadrži 4.046 stranice , pobrojani su poslovni subjekti iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

PROČITAJTE I:   Cijene u regionu jutros: Kafa najjeftinija u BiH, hljeb u Srbiji