Biznis

U organizaciji stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK održan sastanak partnera projekte ADRIONET

Projekt ADRIONET (Jadransko-jonska mreža autentičnih sela) za cilj ima formiranje transnacionalne mreže autentičnih sela u Jadransko-jonskom području. Ovo područje posjeduje značajan broj malih, autentičnih sredina, najčešće smještenih na izuzetno lijepim lokacijama, kotlinama, planinsko-brdskim, ruralno-perifernim ili rubnim područjima, a koje su često zapostavljene i izložene riziku od depopulacije i napuštanja.

ADRIONET treba da pomogne u prevladavanju marginalizacije i nedovoljne valorizacije takvih sredina, da olakša očuvanje i afirmaciju njihove prirode i kulture kroz drugačiji pristup i uz korištenje inovativnih instrumenata te da omogući malim, raštrkanim selima da se uvežu i tako povećaju svoju transnacionalnu vidljivost.

PROČITAJTE I:   Vlada ZDK odobrila 1,1 miliona KM podrške razvoju konkurentnosti privrede

U tim nastojanjima bit će iskorišten model koji primjenjuje Asocijacija autentičnih sela Italije, jedan od ADRIONET partnera, odnosno primjer mreže njihovih malih i srednjih općina koje su stalno posvećene unapređenju i zaštiti okoliša, kvalitetu života stanovnika i promociji njihove prirode i kulture. Projekt je finansiran iz Interreg ADRION Jadransko-jonskog programa i u isti je uključeno 8 partnera s područja Italije, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije. Partner za realizaciju projektnih aktivnosti na području BiH je Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

U sklopu realizacije redovnih projektnih aktivnosti, Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona je bila domaćin sastanka partnera i sastanka nadzornog odbora projekta ADRIONET, koji su organizovani u Bosni i Hercegovini 7. i 8. juna 2022. godine.

PROČITAJTE I:   Utvrđen javni interes FBiH za izgradnju više dionica autocesta i brzih cesta

Sastanku su prisustvovali predstavnici projektnih partnera, a isti je organizovan sa ciljem prezentacije, pregleda i nadzora napretka u provođenju projektnih aktivnosti, planiranja budućih koraka i razmatranja problema sa kojima se partneri eventualno suočavaju. Dogovoreni su daljnji koraci u realizaciji budućih projektnih aktivnosti, kao i obaveze i zadaci koje svaki projektni partner treba da realizuje do kraja projekta. Projekt se nakon 36 mjeseci implementacije završava u januaru 2023. godine.