BiH

U Sarajevu održan protest više sindikata

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici više drugih sindikata održali su mirni protest danas na platou ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajaevu. Nakon obraćanja njihovih predstavnika, protestnici su se razišli i obećali da će doći u daleko masovnijem broju ako ne budu ispunjeni zahtjevi koje su postavili vlastima tražeći i da budu ispunjeni u roku od 30 dana. Zahtjeve je pročitao predsjednik Sindikata metalaca Bajro Melez te uime radnika zatražio utvrđivanje minimalne plaće u FBiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u FBiH, ne računajući topli obrok, regres i druge dodatke.

Radnici također traže da bez odlaganja privreda bude rasterećena visokih nameta na plaću, kao i da radnici iz realnog sektora, naročito metalci, budu u visokom prioritetu za imunizaciju protiv COVID-a 19. Također traže da hitno počnu pregovori za usuglašavanje i zaključivanje granskih kolektivnih ugovora za njihove sektore. Prema riječima Bajre Meleza, na protest je došlo onoliko učesnika koliko je pozvano, njih 78, da bi zastupali interese radničke klase. Ne budu li zahtjevi ispunjeni, dodao je, vlasti u septembru mogu očekivati masovne proteste, ne bez 100.000 učesnika. Članovima Sindikata metalaca pridružili su se u današnjem protestnom okupljanju  predsjednici sindikata koji zastupaju ukupno 70.000 radnika još iz šumarskog sektora, rudara, radnika iz sektora tekstila, kože i obuće, kao i elektroenergetike.

PROČITAJTE I:   Predstavljene aktivnosti 12. međunarodne investicijske konferencije "SBF 2023"

Bektić je u obraćanju podsjetio na simboliku obilježavanja 1. maja kao međunarodnog praznika rada i prilike za prisjećanje na sve žrtve borbe koja nikad ne prestaje – za dostojanstvo radničke klase.

– Hoćemo pristojne plaće i zaštićena radna mjesta – rekao je. Sindikalci su uoči protesta položili cvijeće na spomen-bistu istaknutom privredniku bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine Emeriku Blumu (1911-1984.).

Ispred nekoliko stotina rudara okupljenih pred Vladom Federacije BiH njihovi predstavnici su kazali kako ne prihvataju politiku i planove koje im je spremila vlast. Predsjednik sindikta rudara u Federaciji BiH Sinan Husić kazao je kako se protest dešava kroz poruku “Ne nehumanom restruktiranju rudnika”.

PROČITAJTE I:   Trendovi u pakovanju namještaja: Kupci sve više žele reciklažne materijale

“Znamo šta se dešava posljednjih mjeseci i mi to nećemo prihvatiti. Nećemo prihvatiti da se više hiljada rudara otpusti, to nećemo dopustiti”, poručio je Husić. On je kazao kako neće prihvatiti gašenje rudnika “Abid Lolić” u Novoj Biloj te da je moguć i sukob.

“Svaka naša poruka ima razlog. Nama ne treba milost, već država BiH. Oni koji potražuju trebaju da znaju da se od rudnika uzelo više nego što se dalo”, izjavio je. Husić je doveo u sumnju analize kaloričnosti ugljena te kazao kako se socijalni dijalog odvijao u neravnopravnoj situaciji.

“Najavljujemo skup od više hiljada ljudi ako bude potrebno, s više agresije, pozitivne”, kazao je. Od ranije su poznate izjave predstavnika Vlade Federacije BiH i Elektrodistribucije BiH da je čak 2.200 rudara viška uposleno te ih po planu restrukturiranja treba otpustiti.

Zadnje objavljeno