Kultura

U Travniku obilježena manifestacija „Mehurići 1992-2023“ – Bug.ba

U Travniku, 7. februara 2023. godine prikladnim sadržajima predstavnici Patriotske lige obilježili su 31-u godišnjicu održavanja Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine koje je 7. i 8. februara 1992. godine održano u Mehuriću kod Travnika. Ovo Savjetovanje je jezgro softvera koji je razrađivao sistem odbrane naroda, narodnosti i građana Republike Bosne i Hercegovine od nadolazeće agresije.

Na Savjetovanju je donesena Direktiva za odbranu suvereniteta Bosne i Hercegovine. U to vrijeme shodno Direktivi i uputama Glavnog štaba PL R BiH u zoni odgovornosti regionalnih štabova intenziviran rad na formiranju novih jedinica i obuka njihovih pripadnika.

U Direktivi iznesena je procjena djelovanja snaga dezintegracije BiH koje su svojim djelovanjem u velikoj mjeri uspjele stvoriti sistem za potpunu dezintegraciju bosanskohercegovačke vlasti i cijepanje teritorije BiH. Označena su glavna uporišta snaga dezintegracije i glavni nosioci, kao i njihova ukupna snaga i jačina. Osnovni cilj ovih snaga bio je podjela teritorije BiH i priključenje matičnim (nacionalnim) državama.

PROČITAJTE I:   Učenici MSŠ Bugojno autori brošure: "Priče iz sehare mladih" - Bug.ba

Utvrđeni su pravci i procjene u stvaranju organizovanih snaga kroz Patriotsku ligu BiH, kao i djelovanje u odbrani suvereniteta, integriteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine kako bi se obezbijedio budući zajednički život svih naroda i narodnosti na teritoriji BiH.

Cilj Patriotske lige bio je da se mobiliziraju sve snage, koje su bile spremne staviti se u funkciju odbrane neovisnosti, samostalnosti i cjelovitosti BiH sa svim njenim građanima i narodima.

PROČITAJTE I:   Učenici MSŠ Bugojno autori brošure: "Priče iz sehare mladih" - Bug.ba

Ovom prigodom položeno je cvijeće te učenjem Fatihe na Centralnom šehidskom mezarju iskazano poštovanje i sjećanje za sve pripadnike Patriotske lige, šehide i poginule borce i pripadnike Armije koji su odbranili Bosnu i Hercegovinu.

U zgradi Vlade Tahir Lendo, Premijer SBK upriličio je prijem upravnih odbora Patriotske lige BiH i SBK te prikazan promotivni video spot „Spomen park Galica“ – obilježje u znak sjećanja na sve pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine – Vlašićka operacija februar – septembar 1995.Izvor: bug.ba

Zadnje objavljeno