Biznis

Ugovorima o djelu firme u FBiH već godinama izbjegavaju plaćati više poreze

Brojne firme u Federaciji BiH već godinama provode praksu angažovanja radnika po osnovu ugovora o djelu kako bi izbjegle zapošljavanje radnika po osnovu ugovora o radu i time plaćale veće poreze.

Na taj način, kako su za Klix.ba kazali iz Porezne uprave Federacije BiH, vrši se zloupotreba u smislu što se za obavljanje istog posla nakon odbitka plaćaju porezi, doprinosi i naknade po stopi od oko 16 posto.

“Kod zaključivanja ugovora o radu plaćaju se dosta veći doprinosi i oni su po stopi od oko 70 posto. Zloupotreba angažovanja radnika po osnovu ugovora o djelu je samo jedan u nizu uzročnika sive ekonomije, koja bi se u što skorije vrijeme morala eliminisati, odnosno svesti na najmanju mjeru”, istakli su iz Porezne uprave FBiH.

Nedavno je Porezna uprava FBiH objavila podatak kako je u prošloj godini bilo 64.830 osoba koje su imale ugovor o djelu, a prema podacima koje su nam dostavili, od tog broja 44.667 njih je bilo prijavljeno i u Jedinstvenom sistemu po nekom od osnova osiguranja koji se odnose na radni odnos, što znači da im se taj ugovor o djelu odnosio na neki dodatni posao, uz onaj stalni.

PROČITAJTE I:   Usvojen Program javnih investicija institucija BiH za period od 2023. do 2025.

“Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH, 20.163 osobe se vode kao nezaposlene osobe za koje je podnesen obrazac AUG-1031 Akontacija poreza po odbitku za povremene samostalne djelatnosti, na kojem se prijavljuju isplate i obaveze poreza i doprinosa po zaključenom ugovoru o djelu s datumom isplate u 2021. godini”, kazali su iz Porezne uprave FBiH.

Podatak o tome na kojim poslovima su ti radnici najviše bili angažovani Porezna uprava FBiH nema, ali kažu da se broj osoba angažovanih po osnovu ugovora o djelu iz godine u godinu mijenja. Kažu kako imaju periode kada se broj angažovanih osoba po ugovoru o djelu povećava, ali i periode kada se taj broj smanjuje.

PROČITAJTE I:   Atrakcija: Prvi roboti konobari u BiH poslužuju goste

Prema podacima Porezne uprave FBiH, u periodu od 2015. do 2021. godine bile su angažovane ukupno 411.383 osobe po ugovoru o djelu. Najveći broj ovih ugovora bilo je 2018. godine – 77.854, a manje od 64.830 osoba, koliko ih je bilo u 2021. godini, bilo je samo 2020. godine, kada je u Federaciji BiH 63.031 osoba imala ugovor o djelu.

“Porezna uprava FBiH je inicirala da se izvrši izmjena propisa u smislu da se stopa oporezivanja dohotka po osnovu ugovora o djelu, kojim se izbjegava ili prikriva radni odnos, poveća, te da se pooštre sankcije u slučajevima kada se angažuju radnici po osnovu ugovora o djelu, umjesto da se zaključuju ugovori o radu”, poručili su iz Porezne uprave FBiH.

Autor: klix.ba

Zadnje objavljeno