Biznis

UPFBiH i sindikati iz realnog sektora pozivaju Parlament FBiH da hitno usvoje odluke o neometanom snabdijevanju privrede strujom

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i sindikata iz realnog sektora pozdravljaju konačni angažman Elektroprivrede BiH i Vlade Federacije BiH na donošenju odgovarajućih odluka koje bi trebale riješiti problem snabdijevanja električnom energijom privrednih društava u FBiH u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH.

UPFBiH i sindikati iz realnog sektora pozivaju zakonodavnu vlast, odnosno, Parlament FBiH da donošenjem odgovarajućih odluka riješe postojeću situaciju sa snabdijevanjem kompanija električnom energijom u naredne dvije do tri sedmice. Nerješavanje ovog problema u narednih dvije do tri sedmice dovest će do nesagledivih posljedica za stanovništvo i privredu.

PROČITAJTE I:   Vlada ZDK odobrila 1,1 miliona KM podrške razvoju konkurentnosti privrede

Predstavnici zakonodavne vlasti što prije trebaju donijeti odluke kojima će se riješiti neometano snabdijevanje električnom enegijom svih potrošača. Također, ove odluke trebaju omogućiti potpisivanje ugovora o snabdijevanju električnom energijom sa svim privrednim društvima.

Predstavnicima zakonodavne vlasti u FBiH mora biti jasno da donošenje ovih odluka znači očuvanje desetina hiljada radnih mjesta u kompanijama, povećanje plaća za zaposlene, ali i nove investicije, nova radna mjesta i siguran priliv sredstava u budžetske i vandbudžetske fondove.

PROČITAJTE I:   Cijene u regionu jutros: Kafa najjeftinija u BiH, hljeb u Srbiji

UPFBiH je svo vrijeme koliko traju pregovori o cijeni električne energije za privredna društva bio i ostao posvećen pronalaženju rješenja kojim će se zaštititi građani, radna mjesta, sva privredna društva i elektroenergetski sistem FBiH.