BiH

Upozorenje: Zabranjeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo upozoravaju stanovništvo da nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemjištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 m od šume.

Pozivamo građane na maksimalan oprez kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegle neželjene posljedice. Imajući u vidu činjenicu da paljevine, uslijed nepažnje, često izmaknu kontroli i pretvore se u požare sa velikim posljedicama, apelujemo na stanovništo da izbjegava ovakav način uništavanja korova i čišćenja njiva.

PROČITAJTE I:   Epidemiološka situacija u ZDK stabilna, za sedam dana potvrđena 62 nova slučaja virusa korona

Podsjećamo da nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbjednost drugih ljudi i imovine. U šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svijet, a trajno se narušava i kvalitet zemljišta. Stoga očekujemo pomoć ostalih institucija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta, nevladinih organizacija i pojedinaca da podrže ovaj apel.

U cilju sprečavanja nastajanja i širenja požara, uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo će u narednom periodu pojačati aktivnosti  na  kontroli ovih radnji.

PROČITAJTE I:   INZ upozorava: Proceduri klanja kurbana u najtoplijem dobu godine pristupiti s posebnim oprezom i pažnjom

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu – Kantonalna uprava za šumarstvo