Biznis

Već sedmero osoba zaposleno po osnovu projektu “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u tekstilnoj i obućarskoj industriji”

Sedam polaznika koji su uspješno usvojili znanja i vještine tokom procesa obuke na osnovu projekta “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u tekstilnoj i obućarskoj industriji”, potpisali su ugovore o radu sa kompanijom Tex Team d.o.o. Visoko.

Projekat implementira Udruženje poslodavaca FBiH u okviru USAID WHAM programa s ciljem stručnog osposobljavanje 40 polaznika obuke s fokusom na nezaposlene mlade bez radnog iskustva i žene, odnosno kategorije teže zapošljivih osoba, te zapošljavanja kod poznatog poslodavca minimalno 90 posto polaznika koji uspješno završe tromjesečni proces obuke.

PROČITAJTE I:   Bh. gigant želi biti pionir u proizvodnji energije iz vode

Polaznici se obučavaju za pozicije krojača/šivača i montera obuće, a upravo za takvim zanimanjima članice Grupacije iz oblasti tekstila, kože i obuće pri Udruženju poslodavaca FBiH izražavaju stalnu potrebu. Tekstilna i obućarska industrija u FBiH je izvozno orijentirana i bilježi konstantan rast, no same kompanije često nisu u stanju ispuniti narudžbe stranih kupaca zbog nedostatka kvalificirane radne snage sa praktičnim znanjima i vještinama. Time se onemogućava proširenje proizvodnih kapaciteta i kreiranje novih radnih mjesta.

Nakon uspješnog završetka teoretskog dijela obuke, na kojem su polaznici upoznati sa osnovama proizvodnog procesa, zaštite na radu, materijalima, uređajima i alatima, praktični dio obuke se odvija u kompanijama Makama d.o.o. Bugojno, Sin-Cro-Er d.o.o. Čapljina i Tex Team d.o.o. Visoko. Kompanije su osigurale sve neophodne tehničko-tehnološke uslove za odvijanje praktične obuke, kao i mentore koji vode i nadgledaju cjelokupan proces, te vrše evaluaciju stečenih znanja.

PROČITAJTE I:   Dolar oslabio prema korpi valuta, euro blago ojačao

Ovaj projekat se u cijelosti završava u septembru 2021. godine te se očekuje zaposlenje i ostalih polaznika po završetku projekta.

Zadnje objavljeno