Biznis

Velike promjene od ponoći na aerodromima u Hrvatskoj

Aerodromi u Hrvatskoj spremni su za ulazak u šengenski režim, a velike promjene dogodiće se danas u ponoć, s ljetnjim redom letenja.

Putnici unutar EU više neće morati da čekaju na graničnu kontrolu, sve će ići brže i protočnije. 

Osim porasta saobraćaja, aerodromi ne očekuju probleme u primjeni šengenskih pravila u vazdušnom saobraćaju te zbog ulaska u Šengen ne planiraju dodatno zapošljavanje jer ono zavisi od planiranog saobraćaja i broja operacija aviona, prenosi Hina.

– Time smo u situaciji da su praktično svi letovi u Hrvatsku iz zemalja šengenskog prostora, odnosno iz Hrvatske u zemlje šengenskog prostora, tretirani kao domaći letovi, bez ikakvih kontrola. Kada je riječ o dokumentima, očekujemo da će i Šengen i evrozona u kontekstu priprema za novu turističku sezonu biti dodata vrijednost – izjavio je premijer Andrej Plenković. 

Zagrebački aerodrom Franjo Tuđman, kao najveći u Hrvatskoj, za ulazak u Šengen povećao je čekaonice putnika u domaćem odlasku, što su budući šengenski odlasci. Šaltere za kontrolu pasoša u odlasku s trećeg sprata terminala premjestiće na drugi sprat. 

PROČITAJTE I:   MMF: Potrebno je povećanje kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini

U međunarodnom dolasku postaviće više kioska za predregistraciju putnika iz zemalja izvan Šengena, a zbog preraspodjele izlaza za avione prilagodiće i sistem za upućivanje putnika i oznaka unutar terminala, prenosi HRT.

Iz Aerodroma Split kažu kako, s obzirom na to da je projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala dovršen 2019. te da je sadržavao i sve kriterijume i uslove potrebne za ulazak u šengenski prostor nisu potrebne nikakve bitne izmjene u prostoru, a jedina aktivnost je premještanje pultova/kućica za graničnu kontrolu na drugu lokaciju u prostoru odlazaka u putničkom terminalu.

Aerodrom Dubrovnik sprovodi infrastrukturne radove u zoni dolazaka putničkog terminala za putnike iz destinacija izvan Šengena i trećih zemalja te pripreme za uvođenje tzv. EES (entry/exit system) sistema, koji bi trebalo da se primjenjuje od ove godine.

PROČITAJTE I:   Pogledajte kako izgleda najvažnije gradilište između Sarajeva i Goražda

Aerodrom Rijeka za nužna infrastrukturna ulaganja uložio je 15 do 20 hiljada eura, napominjući da punktovi graničnih kontrola za putnike u dolasku ostaju na svojim pozicijama, a koristiće se samo za putnike koji dolaze iz zemalja izvan šengenskog prostora. Tokovi putnika iz Evropske unije i onih izvan nje koji su u odlasku razdvojiće se ugradnjom pregrada.

Aerodrom Osijek sa Šengenom ne očekuje bitne proceduralne i operativne izmjene jer su svi njegovi redovni letovi unutar Šengena, a naglašavaju i da su započetom rekonstrukcijom putničke zgrade obuhvaćena i pravila Šengena te sada, kao i ostali aerodromi prilagođavaju uslove s već napravljenim određenim predradnjama.

Izvor: www.biznisinfo.ba

Zadnje objavljeno