Porast za više od 100 posto

Naveli su kako je u 2021. godini podnesena ukupno 451 prijava zaštite patenta, od kojih 114 direktno Institutu, što u odnosu na prethodnu 2020. godinu predstavlja porast za više od 100 posto. Također, ukupno je podneseno 336 zahtjeva za proširenje evropskih patenata na Bosnu i Hercegovinu.

Kada je u pitanju industrijski dizajn, u 2021. godini Institutu je podneseno 25 nacionalnih prijava koje se odnose na zaštitu 43 dizajna, od čega su prijavu za zaštitu 32 dizajna podnijeli podnosioci iz BiH, dok se 11 prijava odnosi na inozemne podnosioce.

PROČITAJTE I:   Cijene u regionu jutros: Kafa najjeftinija u BiH, hljeb u Srbiji

Podnošenjem međunarodne prijave, u 2021. godini ukupno su registrirana 123 industrijska dizajna s učinkom na teritoriji BiH.

U prošloj godini Institut je primio 45 zahtjeva za deponiranje i evidentiranje autorskih djela i predmeta srodnih prava, a koja se sukladno Zakonu o autorskom i srodnim pravima upisuju u knjigu evidencije autorskih djela i predmeta srodnih prava.

Institutu je također podneseno ukupno 869 prijava žiga u prošloj godini, a podnesene su i dvije prijave za priznanje oznaka geografskog porijekla.

Kršenja prava intelektualnog vlasništva

Kada je u pitanju poštivanje zakonskih regulativa u ovome području, iz Instituta su naveli kako u oblasti autorskog i srodnih prava ima prostora da se radi na poboljšanju stanja.

– Iako imamo određenih pomaka, potrebno je dodatno raditi na podizanju svijesti javnosti o poštivanju autorskih i srodnih prava u BiH – istaknuto je iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

PROČITAJTE I:   Vlada ZDK odobrila 1,1 miliona KM podrške razvoju konkurentnosti privrede

Konstatirali su da u BiH ima slučajeva kršenja prava intelektualnog vlasništva, ali o tome nisu htjeli detaljnije govoriti jer to, kako navode, nije u njihovoj nadležnosti.

Mišljenja su da je važno pripremiti kampanju o podizanju svijesti o zaštiti intelektualnog vlasništva koja će biti kreirana sistemski i ciljano za svaku od određenih potencijalnih grupa u društvu, kao što su to mladi, univerziteti, privreda, kreativne industrije i slično.

– Institut u okviru IPA II projekta planira u iduće tri godine poduzeti aktivnosti na organiziranju kampanje podizanja svijesti o značaju intelektualnog vlasništva – poručili su.

Ipak, iz Instituta procjenjuju da Bosna i Hercegovina ne zaostaje u zaštiti intelektualnog vlasništva u odnosu na zemlje u okruženju i zemlje regije.