Kultura

VIDEO: Divanhana objavila novi album “Zavrzlama”

Nakon više od četiri godine rada, muzicirajući i komponujući s umjetnicima širom Evrope i svijeta, bosanskohercegovački bend Divanhane danas je službeno objavio novi, četvrti studijski album simboličnog imena “Zavrzlama”.

Ova muzička poslastica sa sobom donosi 11 novih pjesama, a kako su ranije najavljivali iz ovog popularnog sastava, novo diskografsko izdanje predstavlja i novu eru u njihovoj bogatoj karijeri koja će biti obilježena autorskim stvaralaštvom.

“Željeli smo napraviti konceptualni album, gdje ćemo kroz prizmu sevdalinke, prikazati sve stilove koji su, kasnije kroz godine, sa tog izvora potekli i teku do dan danas. Tako su na albumu zabilježene dvije tradicionalne pjesme: Stade se cvijeće rosom kititi i Oj, curice, dvije starogradske Zarasle su staze ove te pomalo zaboravljena Penavina„ ‘Sarajčice, hajdemo’, onda dvije kafanske ‘Opa Opa’ od Luisa te ‘Peno’ od Šabana Bajramovića, te na koncu pet autorskih kompozicija našeg sastava za koje smo inspiraciju vukli sa nepresušnog izvora prethodno nabrojanih pjesama i muzičkih stilova, te ih brusili kao dragi kamen do oblika koji na Zavrzlami prezentujemo našoj cijenjenoj publici”, izjavio je Nedžad Mušović.

PROČITAJTE I:   Bugojansko proljeće - Mala raja iz obdaništa oduševila publiku - Bug.ba

Album je sniman neposredno pred početak pandemije, februara 2020. godine u muzičkom studiju Metro u Ljubljani u saradnji sa eminentnim slovenskim producentom Janezom Križajem, te naknadno produciran u Sarajevu u saradnji sa dugogodišnjim saradnikom benda Borjanom Miloševićem. Zavrzlamu su svojim notama oplemenili umjetnici sa raznih krajeva svijeta kao što su Carlitos Yoder (Argentina), Danica Krstić (Srbija), Lakiko (Švicarska), Duygu Demir (Turska), Goran Bojčevski (S. Makedonija), Ivan Bobinac i Iwan Josipović (Hrvatska), te Rok Nemanič i Klemen Bračko (Slovenija).

PROČITAJTE I:   Čola danas boravio u Travniku i najavio veliki koncert u augustu - Bug.ba

“Zavrzlama su naši životi u Bosni i Hercegovini, koji su toliko zapetljani i zamršeni uticajima različitih tradicija, religija, običaja i kultura. Zavrzlama su naše rijeke, njihove pritoke i potoci, koje stežu naša brda i planine u čvor pa su se izvile tako visoko da sa njih vidiš haman cijelu planetu. Zavrzlama je i naš sevdah u koji je zapetljan istrumentarij donešen sa istoka i zapada, ritmičke strukture sa različitih krajeva svijeta, lirika sa dozom Ljubavi, dozom šale, dozom tragedije. Zavrzlama je na koncu muzika ovog albuma”, izjavio je Neven Tunjić.

Album je za worldwide tržište objavila njemačka izdavčka kuća CPL Music, dok je izdanje za regionalno tržište preuzela beogradska Multimedia Music.

Zadnje objavljeno