BiH

VIDEO: INZ i Općina Vareš zajedno za dobrobit građana

Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, potpisao je Protokol o saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane. Protokol je potpisala većina općina u Zeničko-dobojskom kantonu.

Time je ova lokalna zajednica izrazila spremnost koristiti usluge Instituta i njegovih službi, kako bi zajedno unaprijedili oblast javnog zdravstva, veterinarskog javnog zdravstva, zaštite bilja, zaštite okoliša  i očuvanja zdravlja stanovništva na području lokalne zajednice, ali i cijelog ZDK.

– Zadovoljstvo mi je da sam primio predstavnike INZ-a. Upoznao sam ih o stanju Općine Vareš, načinu življenja, perspektivnim projektima, zaštiti prirode, proizvodnji organske hrane, mesa. Došli smo do zajedničkog zaključka da suradnja sa ovakvom institucijom daje ozbiljnost da mi na području Zeničko-dobojskog kantona moramo raditi u suradnji sa Institutom, ali i u međuopćinskoj suradnji, i to u svakom pravcu i prehrane i ponude i zdravlja, jer je to ispravno “ulaganje”, koje će se vratiti kroz zdravlje ljudi, ali i ekonomsku dobit. Zadovoljstvo mi je da ipak razmišljamo u ovoj državi i ovom Kantonu da mnoge stvari moramo raditi zajednički, jer bez zajedničkog rada nema uspjeha, a Vareš je spreman za takav rad i mislim da imamo šta ponuditi i da ćemo odgovoriti ovom zadatku, sve na zadovoljstvo građana koji žive na ovom prostoru, rekao je nakon sastanka Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.

PROČITAJTE I:   Kakanj: Za danas najavljeni prekidi u snabdijevanju električnom energijom

Iskazana je spremnost obje strane da se aktivira priprema zajedničkog učešća na međunarodnim projektima, kao i u projektima ruralnog razvoja, razvoja turizma i slično, s ciljem što uspješnijeg predstavljanja ovog turistički zanimljivog kraja.

– I jedna i druga strana su saglasne i obavezale su se da, u punom kapacitetu, stave sve svoje resurse i kapacitete, kako bi u narednom periodu uradile što više projekata i pomogli lokalnom stanovništvu na unaprijeđenju lokalne poljoprivredne proizvodnje, plasmanu kvalitetnih prehrambenih proizvoda sa lokalnog područja, te njihov plasman na domaćem i međunarodnom tržištu, navodi Muhamed Gladan, rukovoditelj Veterinarskog zavoda u okviru INZ-a.

PROČITAJTE I:   Eelektroprivreda RS i RiTE Gacko sklopili ugovor od 360 miliona​ KM

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Zadnje objavljeno