BiH Foto Video

VIDEO: Migrantski kamp na Vučjaku od jutros bez pitke vode

Suhe slavine, smeće posvuda, na stotine migranata u redu za doručak – jutrošnja je slika s Vučjaka. Naredni i vjerovatno posljednji kuhani obrok podijeljen im je za ručak, jer od sutra kuhinja Crvenog križa prestaje s radom. Iako više neće biti fizički prisutni na ovoj lokaciji, humana misija koju obavljaju nalaže im da ljude u nevolji ne mogu ostaviti gladne i žedne.

– Mi ćemo u svakom slučaju svakodnevno u narednom periodu donositi dnevne obroke, znači tri obroka sa vodom migrantima, podijeliti im na ovoj lokaciji dok oni budu prisutni jer vjerovatno će njih u narednom periodu natjerati i problemi na Vučjaku da siđu u sam grad Bihać – kazao je sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić.

PROČITAJTE I:   Agencija FMC uspostavila sistem FUK u Agenciji za vodno područje Jadranskog mora

Migranti, njih više od 700, zatečeni su promjenama i ogorčeni. U jednom danu ostali su bez vode, uz najavu da će im i hrana biti reducirana.

– Sad je situacija veoma loša, nema vode. I prije je bila loša, a sada je, bez vode, još teža. Jedan mjesec mi nemamo doktora – rekao je migrant iz Irana.

PROČITAJTE I:   Nakon decenija neplaćanja kirije, dužnicima u Općini Centar pola duga u zastari

Bez hrane i vode na Vučjaku više neće moći. Ionako teška epidemiološka situacija, prijeti da eskalira s humanitarnog aspekta. Na Vučjaku za sada jedino funkcionira odvoz smeća, međutim pitanje je koliko dugo će i Komrad biti prisutan na ovoj lokaciji. Kratko rečeno, u situaciji su iz koje se za sada ne vidi izlaz. Preko granice teško da mogu kao i do grada, u čemu ih nastoji spriječiti policija.

Zadnje objavljeno